Zašto hrčci nekad pojedu svoje mlade?

Foto: 123rf

Hrčci su poznati kao simpatični, mali kućni ljubimci koji dane provode trčeći u kotačima i igrajući se u peletu. Iako su ove osobine glavni razlog za posjedovanje jednog od ovih krznenih bića, oni imaju i nekoliko osobina koje nisu toliko simpatične.

Naime, hrčci povremeno pojedu svoju djecu. Bez obzira jeste li ga vidjeli iz prve ruke ili primijetili bebe hrčke kako misteriozno nestaju, iskustvo je uznemirujuće i zbunjujuće. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se može dogoditi ovo šokantno ponašanje.

Ženke hrčka počet će pripremiti gnijezdo u iščekivanju dolaska svojih beba. Hrčak nosi mlade oko tri tjedna, a do 20 beba može se pojaviti preko noći u gnijezdu hrčka. Hrčci će upotrijebiti mekani materijal kako bi napravili ugodno gnijezdo za svoje potomstvo, često koristeći tkiva, papirnate ručnike, nasjeckani papir kao podlogu u kavezu. Hrana čuva u gnijezdu ili oko njega.

Sjemenke, voće, povrće i pelet ostaju glavni sastojci u prehrani hrčka tijekom trudnoće. Povremene poslastice su u redu, ali uvijek treba biti dostupna svježa voda. 

Ako se hrčak pripremio za mlade i jeo više hrane nego inače, tada može biti posebno iznenađujuće vidjeti hrčka koji ubija i pojede vlastito dijete. 

Osim nedostatka hrana, postoje i drugi razlozi zašto hrčak pojede svoje mlade.

Jedan od njih je stres. Trudnoća, rađanje, dojenje i briga o više beba vrlo su stresni za svakoga, uključujući i hrčka. Ako se hrčak osjeća prekomjerno stresno, tada može pojesti svoje bebe. Briga za svoje mlade nekad bude više nego što mogu podnijeti i nažalost ubiju i pojedu svoje bebe. To se češće pojavljuje kod mladih majki hrčaka ili ako majku previše uznemirujete tijekom dana. 

Strah - normalno je da majke mnogih vrsta žele zaštititi svoje mladunčad, a hrčci nisu iznimka. Ali kad se hrčci uplaše, ova emocija može rezultirati ubijanjem vlastitih mladih. Prijetnje poput osobe koje se vaš hrčak plaši, drugi kućni ljubimci, glasni zvukovi i druge stvari koje zastrašuju malog hrčka, sve to može prouzrokovati da pojedu svoje bebe. 

Miris - majka hrčaka provodi puno vremena na čišćenju i brizi o svojoj djeci. Miris koji ostaje na svakoj bebi pomaže majci da prepozna mlade. Ako se na bebama nađe novi miris, poput mirisa ljudskog, majka se može zbuniti i ne prepoznati vlastite bebe. Tada može ubiti i pojesti svoje mlado.

Nesposobnost brige za sve bebe - ako se majka osjeća kao da je preplavljena svojim novim leglom mladunčadi, posebno ako je veće leglo, možda će odlučiti da nije u stanju brinuti se za sve bebe i pojesti neke od njih. Majka to čini dobronamjerno kako bi se mogla adekvatno brinuti o ostalim bebama, iako to ne izgleda nimalo lijepo.

Pročitajte više