Zašto mačke toliko vole piti vodu koja teče iz slavine?

Foto: 123rf.com

SVIMA je dobro poznato kako su mačke izbirljive i vrlo pedantne životinje čije je ponašanje ponekad teško objasniti. Jedno od takvih ponašanja je i činjenica da mnoge mačke radije piju vodu koja teče iz slavine, nego onu koju imaju u posudicama. Arden Moore u knjizi The Cat Behavior Answer Book piše kako nitko sa sigurnošću ne može objasniti prave razloge. Jedna teorija koja objašnjava takvo ponašanje jest povezanost s divljim mačkama koje radije piju vodu iz potoka, nego iz bara. Isto kao što divlje mačke ne žele piti ustajalu vodu iz bara, tako su neke kućne mačke izbirljive i ne žele piti ustajalu vodu iz svojih zdjelica. 

 
Igranje šapicama s vodom iz zdjelice također pripisuje mačjem testiranju kvalitete vode. Naime, jastučići na šapama jako su osjetljivi, a umakanjem istih u vodu mačka provjerava je li voda sigurna za piće ili primjerice prevruća, odnosno prehladna.
 
Koji god razlog bio, stručnjaci savjetuju da mace uvijek u posudici trebaju imati čistu vodu koju treba mijenjati nekoliko puta dnevno.  Primijetite li da od vode iz zdjelice više vole onu iz slavine nema vam druge nego im omogućiti da "piju iz pipe", ili pak nabaviti pojilicu za mačke u kojoj voda cijelo vrijeme cirkulira.

Pročitajte više