Olakšajte si život s mačkom uz par jednostavnih trikova

123rf.com

ŽIVOT s mačkom može biti sjajan, no nemojte se prevariti i misliti da je jednostavnije i lakše s mačkom nego s nekim drugim ljubimcem. Kao i ostali ljubimci, mačke donose svoje sitne probleme – od neugodnih mirisa do nereda po kući.

Saznajte kako si možete olakšati život s mačkom i imati uredan i mirisan dom. 

Posude za hranu i vodu

Iako su na glasu kao vrlo uredne životinje, mačke znaju jesti vrlo neuredno. Suha pa čak i mekana hrana može završiti vrlo daleko od zdjelice tijekom obroka.

Jednostavno rješenje je pronaći idealnu posudu te po mogućnosti staviti gumenu podlogu kako mačka ne bi mogla gurati posudu. Za vodu možete odabrati i malo dublju zdjelicu kako bi spriječili prolijevanje.

Ponekad mačka ne želi jesti jer je u zdjelici hrana koja joj na neki način ne odgovara. Mačke, prema nekim izvorima, više vole jesti s tanjurića nego iz zdjelice. Razina na kojoj se hrana nalazi također može biti problem. Mačke vole kad im je obrok na visini od desetak centimetara, pogotovo starije mačke.

Izbirljive mačke

Mačke su poznate po tome da su vrlo izbirljive kad je hrana u pitanju. Njihovi vlasnici, naravno, cijelo vrijeme žive u strahu da su im ljubimice možda bolesne čim počnu izbjegavati hranu. Treba naglasiti da je ipak pametno mačku odvesti veterinaru ako dulje vrijeme ne želi jesti.

Mačke su uglavnom samo izbirljive, a jednostavno rješenje je dati im neku novu hranu i sljedeći dan se vratiti na staru.

Pijesak po kući

Mačkama se u njihovom WC-u pijesak često ulovi za šape pa ga poslije raznose po kući. Postoje razne vrste pijeska koji su napravljeni da spriječe sakupljanje pijeska na šapama i da umanje mirise. Također postoje i biorazgradive stelje i silikati. Imajte na umu da mirisi koji se šire iz mačjeg WC-a ovise i o hrani koju ona jede.

Također možete staviti male gumene ili plastične podloge ispred mačjeg zahoda. 

Zaštita tepiha

Jedna od stvari koje vlasnike mačaka izrazito ljute je ta kad njihova ljubimica povraća ili obavi nuždu na tepihu. Čišćenje tih mrlja zna biti stvarno teško, a morate biti temeljiti kako mačka ne bi slučajno stekla naviku obavljanja nužde na tom mjestu jer se mačke po tom pitanju orijentiraju i po mirisu.

Trebat će vam neko sredstvo za čišćenje koje eliminira enzime što ih mačke mogu namirisati. U slučaju da vam mačka često obavlja nuždu izvan svojeg zahoda, posavjetujte se s veterinarom.

Biljke

Mačke vole grickati biljke po kući pa je prije svega najvažnije saznati koje biljke nisu otrovne za njih. Postoje i biljke koje mogu umanjiti stres kod mačaka koje su plahe. 

Privlačne su im i velike posude s cvijećem jer mačka neće samo pokušati jesti ono što imate zasađeno već će možda poželjeti kopati zemlju i leći na nju.

Ako posipate svoje biljke nečim što mačke ne vole, poput ljute paprike u prahu, ljubimica će je izbjegavati. Mačke također ne vole miris limuna, pa je i to način na koji možete zaštititi biljke (jednostavno ih pošpricajte razrijeđenim limunskim sokom).

Igračke za mačku

Kako bi umanjili grebanje namještaja i smanjili mački dosadu, nabavite igračke s kojima će se zabavljati kada vas nema, ali i one s kojima ćete i imati interakciju sa svojim ljubimcem. Mačke vole igračke s perjem, male šuškave loptice, male plišane miševe, lasere, igračke sa špagom ili vezicama te igračke koje su napunjene mačjom travom, tzv. catnip. 

 

Pročitajte više