Životinje imaju jezik ljubavi: Kako nam naši kućni ljubimci pokazuju da nas vole

Foto: Shutterstock

PUT do srca vašeg kućnog ljubimca ne ide samo kroz igračke i poslastice, polovica vlasnika mačaka i pasa kaže da je fizički dodir jezik ljubavi njihovog ljubimca.

Istraživanje provedeno na 2000 vlasnika mačaka i pasa pokazalo je da oni govore jezikom ljubavi svojih ljubimaca tako što ih maze (njih 83 posto), grle (62 posto) i ljube (55 posto).

Sljedeći najpopularniji jezik ljubavi za kućne ljubimce je kvalitetno provedeno vrijeme s njima (27 posto), što uključuje dopuštanje četveronožnom prijatelju da spava u vlasnikovom krevetu (62 posto) i vlasnikovo vođenje svog ljubimca sa sobom (40 posto).

Hrana kao jezik ljubavi

Anketa koju je proveo OnePoll je otkrila da je hrana također jezik ljubavi, a vlasnici, njih 53 posto, žele svojim kućnim ljubimcima osigurati visokokvalitetne obroke. Njih 47 posto brine o zdravlju i prehrani svojih četveronožnih prijatelja, a 32 posto ispitanika se trudi svojim ljubimcima dati raznovrsnu prehranu. 

Nevjerojatnih 95 posto vlasnika ljubimaca vjeruje da njihov ljubimac zna koliko je voljen. Gotovo dvije trećine (62 posto) vlasnika kućnih ljubimaca vjeruju da imaju isti jezik ljubavi kao njihov kućni ljubimac.

Ispitanici tvrde da im njihovi ljubimci daju naklonost tako što ih prate cijeli dan (65 posto), spavaju pored njih u krevetu (58 posto), daju poljupce (48 posto). Gotovo polovica (47 posto) vlasnika kućnih ljubimaca vjeruje da ih njihov ljubimac doživljava kao najboljeg prijatelja, a 42 posto se slaže da na isti način doživljava i svog ljubimca.

Vlasnici stavljaju prehrambene navike svojih ljubimaca ispred svojih

Drugi svog ljubimca doživljavaju kao dijete (38 posto), dok 37 posto ispitanika smatra da ih ljubimac doživljava kao roditelja. Zapravo, ta je ljubav toliko duboka da bi sedam od 10 (69 posto) ispitanika žrtvovalo vlastitu prehranu kako bi osiguralo kvalitetniju hranu za svog ljubimca. Trenutačno 87 posto ispitanika vjeruje da je njihov ljubimac oduševljen prehranom.

Ali da su ispitanici bili na mjestu svojih ljubimaca, oko polovica (48 posto) vjeruje da bi mogli preživjeti jedući isti obrok svaki dan, više puta dnevno tijekom najviše tri mjeseca.

"Sa 69 posto ispitanika koji su spremni staviti prehrambene potrebe svojih ljubimaca ispred svojih, podaci jasno pokazuju koliko važnu ulogu igraju kućni ljubimci u životima njihovih ljudi. Ne samo da vlasnici kućnih ljubimaca govore jezikom ljubavi svojih ljubimaca, oni rade i više od toga kako bi pružili optimalnu njegu i prehranu kako bi svojim ljubimcima osigurali najzdraviji i najsretniji život", rekla je dr. sc. Heather Acuff, direktorica istraživanja i razvoja tvrtke Nulo.

Vlasnici pokleknu i nahrane ljubimca nakon samo 10 minuta njihovog moljakanja

Kad nastupi glad, potrebno je manje od 10 minuta moljakanja prije nego što vlasnici pokleknu i nahrane svog ljubimca. Na pitanje zašto hrane svog ljubimca prehranom kojom ga hrane, ispitanici vjeruju da njihov ljubimac uživa u tome (50 posto), znaju da su sastojci visokokvalitetni (35 posto) i da je to unutar njihovog budžeta (29 posto).

U procjeni je li to ispravna prehrana ili ne ispitanici kod svojih ljubimaca gledaju na redovitu stolicu (59 posto), spavaju li njihovi ljubimci dobro (50 posto), koliko im je krzno glatko (50 posto) i razinu energije tijekom dana (49 posto).

"Hranjenje vašeg ljubimca visokokvalitetnom hranom jedan je od najvažnijih načina na koje mu možete pokazati ljubav. Kućni ljubimci nemaju mogućnost izraziti svoje preferencije u hrani i prehrani, tako da je na nama kao vlasnicima da osiguramo da hrana koju nudimo udovoljava njihovim prehrambenim potrebama, da je visoke kvalitete i da nudi izvrstan okus i raznolikost. Nema sumnje da je hrana jedno od najvažnijih ulaganja u kvalitetu života naših ljubimaca”, rekla je Acuff.

Pročitajte više