Znanstvenici otkrili zanimljive stvari o načinu na koji se glasaju dupini

Foto: Instagram

ZNANSTVENICI već dugo istražuju neobično glasanje dupina, a studija nedavno objavljena u prestižnom časopisu Nature mogla bi nas približiti razumijevanju ovih pametnih i plemenitih životinja. U njoj su, kako piše NBC, prikazani rezultati istraživanja provedenog nad dupinima iz Sredozemnog mora, a zaključci podupiru tezu da se svaki dupin glasa specifično te da ga ostali dupini mogu prepoznati.

Znanstvenici su otkrili da na glasanje dupina utječu okoliš u kojem žive i veličina jata. Dupini će se glasati višim tonovima u duljim intervalima ako žive u području s puno morske trave, za razliku od onih koji žive tamo gdje je morsko dno muljevito.

Također, dupini koji žive u manjim skupinama mijenjat će visinu tona kojim se glasaju mnogo češće nego oni koji žive u većim jatima, a obje teze govore u prilog da dupini prilagođavaju svoje glasanje prema svom staništu.

Glasanje je za dupine ono što je za čovjeka ime

Dupini razvijaju specifične načine glasanje po kojima ih drugi dupini mogu razlikovati, ali i imitiraju taj zvuk da bi s njima stupili u kontakt.

"Glasanje dupina se često uspoređivali s imenima kod ljudi zato što je posebno za svaku jedinku i po tome se ta jedinka lako prepoznaje", rekla je Britanny Jones, stručnjakinja za dupine, za NBC. Usporedila je i glasanje dupina s ljudskim glasom, pomoću kojeg saznaju informacije o identitetu, udaljenosti i emotivnom stanju neke osobe.

Znanstvenici vjeruju da su dupini, kao i ljudi, ali i neki drugi primati te slonovi, sposobni za dugotrajno društveno pamćenje. Drugim riječima, vjeruje se da mogu prepoznati druge dupine i nakon 20 godina bez kontakta, i to samo po specifičnom načinu glasanja.

Pročitajte više