Znate li koje su brahicefalične pasmine i koje su njihove karakteristike?

 Foto: 123rf.com

 

BRAHICEFALIČNI sindrom uzrokovan je kompromitiranim dišnim sustavom kod pasa i mačaka sa savijenim kostima lica. Njih karakterizira kraća njuška, uže nosnice te produženo meko nepce što im otežava disanje. Zbog toga, osim teškog disanja i otežanog gutanja, nemirno spavaju i hrču i ne podnose duže tjelesne aktivnosti. 

Pasmine koje su pogođene su engleski i francuski buldog, mops, bostonski terijer, bokser, shar pei, shitzu, pekinezer te perzijske i himalajske mačke.

 

Takve pasmine imaju povećan rizik od pregrijavanja. Radi suženih dišnih puteva uslijed tjelesne aktivnosti dolazi do dodatnog otoka i upale. Gastrointestinalni problemi su isto vrlo česti kod ovih pasmina. Zbog otežanog gutanja često dolazi do povraćanja ili čak aspiracijske upale pluća zbog čestica hrane koje su nehotice ušle u pluća. 

Kod svih ovakvih pasmina povećan je rizik kod sedacije i opće anestezije pa su često mogući dodatni troškovi. Ono što bi vlasnici prvo trebali napraviti je da takvog ljubimca drže u hladnijoj sobi te im ne priređuju previše uzbuđenja i stresa. Također, možete ih se podvrgnuti i kirurškim operacijama proširenja nosnica i uklanjanja viška mekog nepca.

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više