Znate li zašto vam vaš pas namiguje?

Foto: Shutterstock

SJEDITE na kauču sa svojim psom i on vam odjednom namigne. Znate li zašto to radi?

Studije pokazuju da su psi usklađeni sa svojim obiteljima te hvataju razne aspekte našeg ponašanja i prate naše znakove. Megan Conrad, veterinarska savjetnica, kaže da je namigivanje često ponašanje s različitim značenjima, ali iza toga bi mogli biti i neki zdravstveni razlozi, prenosi Yahoo. Ovisno o situaciji, namigivanje psa možete protumačiti na više načina.

"Namigivanje može biti znak privrženosti, znak toga da je pas miran, da traži pažnju ili eventualno oponaša vlasnika ako je to radnja koju često čini", kaže Conrad. Ako pokušavate dešifrirati što znači kada vam pas namigne, obratite pozornost i na govor njegova tijela. Ako mu je rep visoko podignut i ima uspravne uši, pokazuje interes ili zahtjeva pažnju.

Kotrljanje na leđima ili guranje repa između nogu može govoriti da su pokorni. Često pokazuju geste umirivanja poput ovih kako bi pokazali da vam ne žele nauditi. Namigivanje, treptanje, ​​lizanje njuškice te spuštanje glave i ušiju dodatni su načini na koje štenci vama i drugim psima daju do znanja da su željni druženja.

Namigivanje može biti znak zdravstvenih problema

Često namigivanje, osobito istim okom, može biti znak da nešto nije u redu. Psi mogu stalno zatvarati oči ako osjećaju bol, osjetljivost na svjetlo ili nelagodu. I, baš kao i ljudi, psi namiguju ili trepću kada dođu u kontakt s iritantom poput prašine, prljavštine ili dlake. Ostali razlozi zbog kojih psi namiguju su simptomi infekcije oka.

"Ako primijetite iscjedak, pojačano ili nevoljno treptanje (zvano blefarospazam), crvenilo u oku ili oko njega, kao i bilo kakvu ozljedu, odmah zakažite sastanak s veterinarom", kaže Conrad.

Općenito, namigivanje je normalno i benigno ponašanje koje se obično viđa kod pasa. Ako je pas sklon povremenom namigivanju, neće trebati puno da se utvrdi što želi poručiti, a možda ćete se čak i zabaviti namigujući mu ili ga naučiti da namiguje na znak.

Pročitajte više