Znate li zašto vaš pas trese nogama nakon vršenja velike nužde?

 Foto: Vet Street

 

KADA izvodite svoga psa da obavi nuždu, morali ste primijetiti kako stražnjim nogama podiže travu i blato. Je li to čudno ponašanje samo nama nejasno ili postoji neka svrha? Razlog bi vas mogao iznenaditi.

Sigurno ste pomislili da tako zakapaju svoj izmet slično mačkama ili pak brišu šape, no razlog je zapravo potpuno drugačiji. Naši psi su ipak mnogo kompleksniji nego što mi smatramo. 

Psi imaju žlijezde koje se nalaze u njihovim šapama i koje oslobađaju jedinstvene feromone. Sličnu stvar rade kada ih uhvatite da mokre po određenom predmetu. Na ovaj način psi pokazuju da su na novom teritoriju ili pak utvrđuju svoj status u susjedstvu. Dakle, to čine zbog dominacije te tako pokazuju svoju nazočnost drugim psima. Drugi razlog je taj što bacanjem trave šire svoj miris na veće područje. To podjednako čine i muške i ženske seksualno aktivne jedinke. 

Ovo je potpuno normalno ponašanje za pse pa ako primijetite nedostatak takvog ponašanja, posavjetujte se s veterinarom. Moguće je da vaš pas pati od artritisa ili ima ozlijeđenu šapicu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Index Ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više