Zoološki vrt u Zagrebu u subotu održava Žablji dan

Foto: Sandra Simunovic/Pixsell

Zoološki vrt će u subotu obilježiti Žablji dan, a posjetitelje očekuje i edukativni program gdje će se moći upoznati sa životnim ciklusom vodozemaca, njihovom važnošću za okoliš te razlozima njihove ugroženosti, priopćio je Zoološki vrt.

Edukativni program posjetitelje očekuje od 11 do 17 sati, a edukatori će ih tamo u Žabljem laboratoriju upoznati sa životnim ciklusom vodozemaca, njihovom važnošću za okoliš te razlozima njihove ugroženosti.

Djeca će se moći uključiti i u edukativne igre te radionicu origamija gdje će izrađivati žabice od papira. Dodaje da je cilj događanja poticanje posjetitelja da upoznaju bogati svijet vodozemaca – od čovječje ribice preko iberijskog vodenjaka do čileanske gubavice.

 Više od trećine vodozemaca je ugroženo

"Vodozemci imaju važno mjesto u ekosustavu – indikator su onečišćenja okoliša i doprinose očuvanju zdravlja drugih životinja i ljudi", dodaje.

Više od trećine vodozemaca je ugroženo, a glavni razlozi su gubljenje staništa zbog klimatskih promjena, zagađenja voda, dolaska invazivnih vrsta životinja te razvoja poljoprivrede i gradova. Broj im se smanjuje i zbog zaraznih bolesti.

"Kako bi pridonijeli očuvanju vodozemaca, ljudima se preporučuje izbjegavanje pesticida, oprezna vožnja automobilima kroz područja u kojima vodozemci žive, sadnja autohtonih biljki u dvorištima, štednja vode te razvrstavanje otpada", dodaje.

Posebno su dobrodošle akcije čišćenja potoka, rijeka, močvara i drugih staništa vodozemaca.

Pročitajte više