10 filmskih uspješnica koje morate pogledati prije smrti

BRITANSKI filmski portal Listal, koji gotovo svakodnevno donosi osvrte na filmove, one uspješne ili neuspješne, napravio je popis filmova za koje savjetuje javnosti da ih moraju pogledati prije smrti.

"The Usual suspects"

Vrhunska postava glumaca skupila se kako bi sredinom 90-ih napravili kriminalistički triler koji je u kratkom roku stekao kultni status. Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Benicio Del Toro, Kevin Pollak i legendarni Kevin Spacey, koji je za ulogu bogalja Verbala Kinta dobio Oscara, okorjeli su kriminalci koji se okupe kako bi dogovorili "posao stoljeća" čije konce vuče Keyser Soze, misteriozni vođa koji je postao svojevrsni mit. Napeta radnja i šokantni završetak samo su neki od razloga zašto bi trebali pogledati ovaj izvrsni film.

"Trainspotting"

Drama iz 1996. godine prikazuje Marka Rentona, čiji je život mješavina seksa, droge, rocka, nogometa i krvavih ispljuvaka. Nakon odlične prilike da bistre glave ode u London i pronađe pošteni posao, legendarni Ewan McGregor vraća se u Edinburg, pakao droge i udružuje se sa starom ekipom. Film koji je 1996. godine napravljen po istoimenom romanu, otvoreno prikazuje edinburšku heroinsku scenu u osamdesetima, zbog čega je osvojio brojne kritike, ali i nominaciju za Zlatnog kipića u kategoriji za najbolji adaptirani scenariji kojeg mu je preoteo "Sling Blade" Billyja Boba Thorntona.


"The Shawshank Redemption"

Morgan Freeman i Tim Robbins zvijezde su filma "Iskupljenje u Shawsanku", nominiranog za sedam Oscara, dva Zlatna globusa i snimljenog prema romanu Stephena Kinga. Mnogi su ovaj film ocijenili kao najbolji film ikad snimljen, a to potvrđuje i činjenica da na ljestvici najboljih filmova svih vremena, koju svojim glasovima formiraju posjetitelji internet stranice IMDB, zauzima visoko 2. mjesto.

"Scarface"

"Lice s ožiljkom" američka je kriminalistička drama iz 1983. godine koju je režirao Brian de Palma, a glavni glumac je Al Pacino, koji je utjelovio kubansku izbjeglicu Tonyja Montanu. Film odražava penjanje glavnog lika od samog dna, te konačni pad nakon što dosegne vrh. Iako je dobio negativne kritike zbog jezika i psovanja u filmu, "Scarface" je odlično prošao u kino-blagajnama pa tako postao kultni, posebno među afroameričkom populacijom.

"The Silence of the Lambs"

Triler Jonathana Demmea s Jodie Foster i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama temeljen je na romanu Thomasa Harrisa.Okićen s pet najvažnijih Oscara - za film, režiju, scenarij, glavnu mušku i žensku ulogu, "Kad jaganjci utihnu" uvrstio se među najuspješnije i najznačajnije filmove svih vremena.


"Heavenly Creatures"

Od redatelja "Gospodara prstena", Petera Jacksona, nastaju "Nebeska stvorenja". Baziran na stvarnom slučaju Juliet Hulme, koju je utjelovila Kate Winslet, i Pauline Parker, školskih prijateljica koje su ubile Paulininu majku, film dokazuje brojne Jacksonove filmografske sklonosti kao što su frenetični rad kamerom, mračne scene i mračni, nasilni humor. "Heavenly Creatures" osvojio je brojne internacionalne nagrade, uključujući Srebrnog lava na venecijanskom festivalu, te oscarovsku nominaciju za originalni scenarij.

"Pulp Fiction"


"Pakleni šund" američki je film Quentina Tarantina iz 1994. koji je napisao zajedno s Rogerom Avaryjem. Poznat je po nelinearnoj radnji, eklektičnom dijalogu, ironičnoj mješavini humora i nasilja i referenci iz filma i popularne kulture. Nominiran je za sedam Oscara, uključujući najbolji film; Tarantino i Avery su osvojili nagradu za najbolji originalni scenarij.

"Fight Club"

Crnohumorna, satirična drama s podosta nasilja, rođena prema debitantskom romanu Chucka Palahniuka, ispričana je kroz naraciju bezimenog glavnog lika - depresivnoga urbanog mladog usamljenika Edwarda Nortona koji upozna karizmatičnog istomišljenika Tylera Durdena s kojim se sprijatelji i osnuje tajni novi klub u kojem mladi poput njih dobivaju šansu brutalnim međusobnim borbama ispoljiti frustracije.

"The Terminator"


"Terminator" je američki  znanstveno fantastični film iz 1984. u režiji Jamesa Camerona s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi. Film govori o "kibernetički konstruiranom" Terminatoru, koji je poslan iz 2029. godine u 1984. kako bi ubio ženu po imenu Sarah Connor. U isto vrijeme, Kyle Reese, poslan je iz budućnosti kako bi je zaštitio. Snimljena su i tri nastavka od kojih je prvi bio "Terminator 2: Sudnji dan" iz 1991., drugi "Terminator 3: Pobuna strojeva" iz 2003, a treći "Terminator: Spasenje" iz 2009. godine.

"Alien"

"Osmi putnik" je znanstveno-fantastični horor film redatelja Ridleya Scotta iz 1979. godine. Film je ostvario veliki komercijalni uspjeh kao i priznanja kritike što je rezultiralo snimanjem triju nastavaka: Aliens, Alien 3 i Alien: Uskrsnuće. Sigourney Weaver je ulogom Ellen Ripley, hrabre junakinje koja se suprotstavlja nemilosrdnom čudovištu, postala ikonom ZF žanra i Alien serijala.

Pročitajte više