10. Platforma mladih koreografa: Larisa Navojec se nakon vjenčanja bacila na posao

JUBILARNA 10. Platforma mladih koreografa održat će se u Zagrebu od 18. do 27. rujna u organizaciji plesnog centra Tala, koji vode Larisa Navojec i Tamara Curić. Ovo cijenjeno europsko okupljanje mladih plesača i koreografa posjetiteljima će ponuditi 15 predstava, među kojima šest međunarodnih gostovanja i jednu premijeru - predstavu "Malo" Nensi Ukrainczyk Lazić, čija će izvedba u petak u kazalištu &TD svečano otvoriti Platformu.

Uz gostovanja međunarodnih zvijezda suvremenog plesa poput Rosalind Crisp, Björna Säfstena te Thomasa Leburna, glavna odrednica ovogodišnjeg programa je svojevrsna retrospektiva djelovanja Platforme kroz prikaz rada plesača i koreografa koji su u proteklih deset godina na Platformi nastupali kao debitanti, a danas čine okosnicu hrvatske plesne scene.

U popratnom programu, uz radionice koje će držati zvijezde suvremenog plesa, kao posebna zanimljivost najavljeno je prikazivanje starih hrvatskih plesnih filmova. Uz antologijske snimke predstava Ane Maletić na programu će se naći i drugi plesni filmovi koji inače nisu dostupni javnosti. Po treći put će se održati i Platforma 2, izložba likovnih radova nastalih na temu plesa.

Ovogodišnja zemlja partner je Švedska, a predavanje o švedskom plesu održat će Christine Molander, umjetnička direktorica najvećeg švedskog plesnog centra Moderna Dansteatern. Također, na Platformi će se dodijeliti strukovna nagrada Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.

Sve ovo pokazuje koliko se hrvatski koreografi, iako još nemaju vlastiti prostor, trude ići ukorak s potrebama i inovacijama svjetske plesne scene, a o problematici plesa i plesnim pokretima diskutirat će se na radionicama i sastancima te kroz izložbe i instalacije.

Pročitajte više