10 stvari koje niste znali o Hitleru

Foto: Wikipedia/Time/Getty Images

PRIČA o deformiranom spolovilu Adolfa Hitlera ponovno je probudila interes za pikanterijama iz njegova života, a mi smo malo prekopali internet ne bismo li pronašli nazanimljivije detalje o najomraženijem čovjeku u povijesti. 

Ovo je top 10, a među njima nije ni jedna o solo testisu, seksualnim perverzijama, incestu ili ljubavi prema Wagneru i slikarstvu. Potrudili smo se pronaći neke manje poznate. 

1. Modernizirao je političku kampanju u Njemačkoj

Iako su turneje političara u današnje vrijeme uobičajena pojava to definitivno nisu bile tridesetih godina 20. stoljeća. Posebno ne u Njemačkoj koja je ostala iznenađena revolucionarnom kampanjom kakvu zemlja nikad prije nije vidjela.

Naime, Joseph Gobbels izuzetno je vješto i promišljeno organizirao na tisuće skupova, parada, lijepili su se plakati, a milijuni primjeraka nacističkog lista završio je u rukama nesretnih Nijemaca koji su se našli zatečeni Velikom depresijom.

Hitler je proputovao zemlju, održao gomilu velikih govora, pojavljivao se na sastancima, rukovao se s ljudima, potpisivao autograme, fotografirao se s ljudima i čak ljubio bebe. Naravno, uz sve to išla su lažna i maglovita obećanja narodu koji je njegova sranja jednostavno gutao. Pogotovo zato što su bila prilagođena "prostom puku" i prepuna jednostavnih poštapalica koje je neprestano ponavljao.

Rezultat je svima poznat. Iako nisu pobijedili na izborima, Nacistička stranka od najmanje se stranke pretvorila u drugu najjaču u zemlji.

2. Ameri su OK

Hitler je unatoč svemu bio prilično veliki ljubitelj američke kulture. Naime, osim što je bio veliki fan Disneyjevih crtića, posebno "Snjeguljice", obožavao je i kultni klasik "King Kong", a oba uratka oduševljavala su ga u kontekstu tehničkih dostignuća.

No, uz sve to volio je američki nogomet i kauboje (jako je volio Karla Maya), a imao je i fotografiju Henryja Forda kojeg je smatrao i javno nazivao "inspiracijom".

3. Nekontrolirano je trošio

Iako ovo nikog neće posebno iznenaditi, Hitler se teško kontrolirao i nije bio "čovjek iz naroda".

Naime, prema nekim zapisima, Fuhrer je bio izuzetno rastrošan i bacao je nevjerojatne količine novca na luksuzne automobile, odjeću te vrhunska pića i hranu.

4. "Mirotvorac" i "čovjek godine"

I dok je on volio Amere, ni američki mediji nisu previše zaostajali u javnom isticanju simpatija pa je poznati američki časopis Time 1938. Adolfa Hitlera proglasio "čovjekom godine".

Naravno, Hitler u to vrijeme nije bio ono što je postao samo nekoliko godina kasnije, ali mnogi i danas drže da je ovo i dalje jedna od najkontroverznijih naslovnica. Uredništvo Timea objasnilo je svoju odluku: "Hitler je 1938. postao najveća prijetnja s kojom se demokratski i slobodni svijet do tad suočio".

Još jedna zanimljiva stvar dogodila se nedugo prije početka Drugog svjetskog rata. Član švedskog parlamenta Erik Brandt, inače socijalni demokrat, predložio je Adolfa Hitlera za Nobelovu nagradu za mir. To je izazvalo val prosvjeda švedskih komunista, liberala i antifašista koji su Brandta nazvali luđakom i izdajicom.

Brandt je nedugo zatim objasnio da je prijedlog bio ironična reakcija na nominaciju britanskog premijera Nevillea Chamberlaina koji je nominiran za nagradu zbog toga što je "svojim postupcima svijet spasio od grozne katastrofe i očuvao mir".

5. U mladosti je bio smrtno zaljubljen u "Židovku"

U vrijeme kada je bio samo nesigurni srednjoškolac u Linzu, 16-godišnji Hitler strašno se zaljubio u mladu Židovku Stefanie Isak, ali nikada nije skupio dovoljno hrabrosti da joj pristupi.

Njegovu ljubavnu priču u svojim je memoarima godinama kasnije otkrio njegov školski kolega August Kubizek koji je napisao da je Hitler bio smrtno zaljubljen u Stefanie, ali da nikada nije uspio ostvariti svoje namjere. Iako su se samo međusobno pogledavali, Hitler je bio "spreman uništiti i sebe i svijet" u trenucima kada mu ne bi uzvratila pogled.

Iako se svi povjesničari oko ovih navoda ne slažu, vjeruje se da Hitlera nije smetalo njezino židovsko prezime. Ipak, Stefanie nije bila Židovka, a britanski povjesničar Paul Roland u svojoj je knjizi "Nazi Women" napisao da Hitleru ni najmanje ne bi smetalo je li Stefanie bila Židovka ili ne.

6. Imao je zanimljivog nećaka

William Patrick Hitler bio je sin Hitlerovog brata Aloisa i njegove prve supruge Bridget Dowling, a rođen je u Liverpoolu. 1933. nakratko se vratio u Njemačku u nadi da će izvući neku korist od tada sve moćnijeg ujaka.

Nakon što mu je ujak sredio poslove koji mu nisu odgovarali, William je počeo ucjenjivati Hitlera, ali to je izazvalo paranoju pa je napustio Njemačku strahujući od odmazde.

Preselio je u SAD i kasnije se pridružio mornarici te tako nakratko ušao u rat protiv vojske koju je vodio njegov ujak. Ipak, ne radi se o posebno herojskoj priči već zanimljivom detalju.

7. Pokrenuo je prvu uspješnu kampanju protiv pušenja

Upravo su njemački liječnici prvi ustanovili da postoji povezanost između pušenja i raka pluća, a to je pokrenulo i prvu javnu kampanju protiv pušenja u novijoj povijesti.

Hitler je u mladosti bio okorjeli pušač, a kao i mnogi drugi bivši pušači, nakon prestanka je po tom pitanju postao - pravi nacist. Zamjerao je svim pušačima oko sebe, uključujući i Evu Braun i Hermana Goringa.

Nacional-socijalisti zabranili su pušenje u javnom prijevozu i promicali zdrav život te održavali predavanja (posebno o opasnostima za trudnice) i ograničavali reklamiranje duhanskih proizvoda. Kampanja se pokazala učinkovitom, pogotovo u periodu od 1939. do 1945.

8. Bio je vegetarijanac i volio životinje

Iako različiti dokumenti donose različite priče, ono što je sigurno jest da se Adolf Hitler pred kraj života u potpunosti prebacio na vegetarijanstvo. Neki tvrde da je to učinio prije, a drugi poslije rata dok treći tvrde da se radilo o psihološkoj reakciji na smrt nećakinje (s kojom je imao prilično bolestan odnos).

Uz sve to, žestoko se protivio lovu, nasilju nad životinjama i vjerovao u prava životinja. S druge strane, na snimkama prije rata često je viđen kako jede meso, a nacisti nisu poznati po dosljednosti pa je za njihove vladavine ukinuta moćna organizacija "Prijatelji prirode" koja je imala više od 100 tisuća članova, ali i simpatije prema marksizmu koji je spadao u "ilegalne političke ideologije".

I baš poput mnogih zagriženih ljubitelja životinja, ni Hitler nije gajio jednake simpatije za ljudski rod. Što je prilično jasno davao do znanja.

9. Nikada nije posjetio niti jedan koncentracijski logor

"Davao do znanja" je prilično snažan izbor riječi jer Hitler, naime, nikada nije otvoreno govorio o svojim planovima da uništi Židove. Štoviše, za vrijeme Drugog svjetskog rata nikada nije posjetio koncentracijski logor.

Njegov antisemitizam nije bio upitan i od samog početka svoje političke karijere jasno je davao do znanja da se Židove mora "maknuti", a jednom kad je postao diktator, "micanje" je započelo i do 1941. "micanje" se pretvorilo u "istrebljenje".

No, "Konačno rješenje" bilo je prljav posao kojim se nije htio baviti (iako povjesničari tvrde da je bez sumnje njegovo djelo), a čak i svojim najbližim suradnicima o tome je govorio izuzetno maglovito i nikada poput Himmlera koji je po tom pitanju bio eksplicitan.

Ono o čemu se također rijetko priča jest nevoljkost SAD-a da zbrine židovske izbjeglice iz Njemačke. Štoviše, 1939. izbjeglice koje su se nalazile na putničkom brodu MS St. Louis zamalo su se dokopali Miamija, ali zbog ksenofobije vraćeni su u Europu. Od 908 putnika, 254 je izgubilo život u holokaustu. Priča se nastavila i 1940. kada je State Department srezao dopušteni broj migranata za 75 posto i stao na kraj planu da 20 tisuća židovske djece iz Njemačke pronađe utočište pronađe u Americi.

Ukratko, ovo je za mnoge bila "nezgodna tema", a Rooseveltu su od šezdesetih godina nadalje najviše zamjerali upravo zbog ovih poteza.

10. Imao je bolestan odnos prema čokoladi

Iako je priča o tome da je Hitler dnevno znao požderati i kilogram čokolade, najblaže rečeno sumnjiva i možete je pronaći odmah pored one o "projektu Borghild" (nacisti, lutke za seks, vjerojatno muljaža), ipak postoji zanimljiva epizoda o Hitleru i čokoladi.

Naime, njegovi tajni agenti namjeravali su izvršiti atentat na Winstona Churchilla uz pomoć "eksplozivnih slatkiša" (eksploziv premazan tankim slojem tamne čokolade) koji bi nakon što bi ih Churchill raspakirao eksplodirali i izazvali čokoladni kaos.

No, britanski špijuni otkrili su za nacistički plan, a jedna od najiskusnijih špija MI5-a, Lord Victor Rothschild, sve je otkrio na vrijeme i upozorio ostale na čokoladnu prijetnju.

Pročitajte više