10 stvari o kultnim hitovima koje sigurno niste znali

Screenshot: YouTube

IDEMO dalje. Novi tjedan, novi hitovi. 

Nirvana - Smells Like Teen Spirit

Ako tražite ultimativnu himnu devedesetih, vjerojatno nećete trebati tražiti dalje od ove pjesme. Što se teksta tiče, to je klasični Cobain - možda ima smisla, možda nema, a nije ni bitno. 

Ono što također trebate znati jest da Cobain ni sam nije znao što znači naslov pjesme. Jednostavno mu je zvučalo dobro nakon što mu je tadašnja djevojka na zidu sobe napisala da miriše na "Teen Spirit". Kurt je mislio da to znači nešto buntovno, ali njegova djevojka napisala je da miriše na Teen Spirit, poznati dezić za djevojke. 

Kurt je napisao pjesmu, uvrstio je na album Nevermind i album je postao apsolutni svjetski hit prodan u više od 30 milijuna primjeraka.   

Sarah McLachlan - Angel

Pjesmu možda volite, možda vam ide na jetra, ali definitivno ste je čuli. 

Ono što možda niste znali jest da tekst govori o ovisnosti o heroinu. Inspiracija za pjesmu došla je nakon što je Sarah pročitala koliko je glazbenika ovisno o heroinu i šokirala se. 

"Nikada nisam probala heroin, ali koristila sam mnogo drugih stvari da pobjegnem", rekla je. 

"Heroinska himna" postala je njezin najveći hit. 

Will Smith - Gettin' Jiggy Wit It

Will Smith oduvijek je bio talentiran reper, ali budući da nikada nije bio kul reper, mnogi su ga uvijek smatrali simpatičnim, ali ne posebno bitnim reperom. 

Nas je, s druge strane, hip-hop institucija i jedan od repera kojeg mnogi smatraju jednim od najboljih i najutjecajnijih svih vremena. 

Ono što možda niste znali jest da je jednu od najuspješnijih (i najiritantnijih) pjesama Willa Smitha napisao i Nas. 

Will Smith imao je još jedan hit i te godine osvojio svoj četvrti Grammy, a utjecajni Nas svoj je prvi osvojio tek 2020. 

Toliko o toj nagradi. 

Bruce Springsteen - Born In The USA

Da pitate prosječnog Amera koja je najdomoljubnija pjesma, vjerojatno bi i u 2024. ispalio Born in the USA. Mnogi su dugo živjeli u toj zabludi. 

Naime, Springsteenova pjesma je antiamerička himna o njegovom nezadovoljstvu američkim tretmanom veterana Vijetnamskog rata. 

Kada je Reagan išao u utrku za drugi mandat, Springsteen ga je zamolio da pjesmu prestane koristiti u kampanji. Ali uzalud, ljudi slušaju refren, a refren je "ful američki". 

The Beatles - Let it Be

"Let It Be" svakako je jedna od najpoznatijih pjesama Beatlesa, ali jeste li znali da ju je prvi put objavila Aretha Franklin? Štoviše, izdana je čak dva mjeseca prije nego što su je izdali Beatlesi. 

I ne radi se o tome da su Beatlesi obradili pjesmu. Ne, pjesma je njihova. Problem je da su joj pjesmu dali, ali trebalo joj je jako dugo da je snimi pa su oni postali nestrpljivi i snimili svoju verziju. 

Spice Girls - Wannabe

Mislite li, kao i mnogi drugi, da "I wanna zigazig-ah" ima seksualno značenje? Možda i ima, ali radi se o internoj šali djevojaka koje su u Shoreditchu snimale s poznatim glazbenikom kojeg su zvali "Shit and Cigars" jer je imao gadnu naviku zapaliti cigaru za vrijeme vršenja nužde u zajedničkom WC-u pa su to promijenile u "zigazig-ah" i iskoristile u pjesmi iako taj dio isprva nije ni bio dio teksta. 

Bob Marley - No Woman No Cry

Kao prvo, naslov pjesme ne znači "nema žene, nema suza" kao što mnogi misle, nego "ne, ženo, nemoj plakati". 

No ono daleko bitnije je da Marley nije jedini autor, već je tu i Vincent Ford, koji je na pjesmi vjerojatno sudjelovao, ali bio je Marleyjev frend i vodio javnu kuhinju na Jamajci. Kako bi se pobrinuo da kuhinja nastavi funkcionirati, Marley ga je potpisao kao autora, a novac od autorskih prava osigurao je daljnji rad. 

Elvis Presley 

Elvis je snimio preko 800 pjesama, a znate li koliko ih je napisao? Nijednu. Da, pronaći ćete informaciju da je suautor nekih, ali nije. To je zahtjev Elvisova izdavača koji je od autora tražio 50% prava kako bi ih on snimio i osigurao bolju prodaju.  

The Buggles - Video Killed the Radio Star

MTV je nekoć bio kanal na kojem je dominirala glazba, a prvi spot ikad pušten na MTV-ju (američkom) bio je Video Killed the Radio star. I to je donekle općepoznata stvar. 

Ono što mnogi ne znaju je da je prvi spot ikad pušten na europskoj verziji MTV-ja bio Money For Nothing Dire Straitsa. 

Chumbawamba -Tubthumping

Svi se vjerojatno sjećate ovih jednohitaša, a ako se ne sjećate, pobrinite se da tako i ostane. 

Uglavnom, možda niste znali da drže Guinnessov rekord za album s najdužim nazivom. Taj naziv je: 

The Boy Bands Have Won, All the Copyists and the Tribute Bands and the TV Talent Show Producers Have Won, If We Allow Our Culture to Be Shaped by Mimicry, Whether From Lack of Ideas or Exaggerated Respect. It would help if you Never tried to Freeze Culture. What You Can Do Is Recycle That Culture. Take Your Older Brother’s Hand-Me-Down Jacket and Re-Style It, Re-Fashion It to the Point Where It Becomes Your Own. But Don’t Just Regurgitate Creative History, or Hold Art and Music and Literature as Fixed, Untouchable and Kept Under Glass. The People Who Try to ‘Guard’ Any Particular Form of Music Are, Like the Copyists and Manufactured Bands, Doing It the Worst Disservice, Because the Only Thing That You Can Do to Music That Will Damage It Is Not Change It, Not Make It Your Own. Because Then It Dies, Then It’s Over, Then It’s Done, and the Boy Bands Have Won. I did not touch it.

Pročitajte više