11 godina borbe: Severinina bitka za skrbništvo traje od 2013.

Foto: Instagram/Press/Borna Filic/Dalibor Urukalovic/Marko Prpic/Robert Anic/Luka Stanzl/Sanjin Strukic/PIXSELL

SEVERININA borba za skrbništvo nad sinom od ovog se tjedna nastavlja odlukom Vrhovnog suda. Bitka za skrbništvo nad Aleksandrom traje od 2013. godine, kada su Milan Popović i pjevačica prekinuli ljubavnu vezu koja je trajala od kraja 2010.

Aleksandar se rodio 2012., a već nekoliko mjeseci nakon rođenja sina Severina i Milan su prekinuli. Pjevačica je kasnije priznala da joj je bilo teško otići s djetetom na prsima, ali da je to napravila zbog sina. Kasnije su se i pomirili, ali ljubavna sreća nije dugo trajala te je njihova veza zauvijek okončana. Od tada se viđaju na sudovima.

11 godina borbe za skrbništvo

2013. godine počela je sudska bitka.

2014. godine sud u Zagrebu skrbništvo je dodijelio Severini, a Milan Popović dobio je pravo posjeta dvaput mjesečno na najdulje razdoblje od pet dana. Sud je odlučio da će sina moći voditi i izvan zemlje, na što je uložena žalba, a sutkinja je dosudila i 15 tisuća kuna alimentacije.

2015. godine pjevačica se udala za svog sada već bivšeg muža Igora Kojića, a Milan Popović tužio ju je sudu tvrdeći da njihov sin "živi u reality showu" i da mu je narušena privatnost.

2016. uslijedilo je još tužbi Milana Popovića protiv Severine. Sud se te godine bavio i tužbama koje je Milan Popović podizao protiv članova obitelji Kojić. U studenom iste godine medijima je rekao da je pjevačica nestala, da mjesec dana nije došla po dijete te da ga je on zadržao jer ga nije htio predati trećim osobama. Severina je javnost prije toga obavijestila da se povlači sa scene zbog operacije glasnica.

2017. godine sud donio odluku da dječak tjedan dana živi s ocem, a tjedan s majkom

2017. godina bila je jedna od najtežih tijekom dugogodišnje borbe bivših partnera.

U lipnju 2017. objavljeno je da je sutkinja Verica Nikić izrekla privremenu mjeru po kojoj će dijete u periodu koji je uslijedio jedan tjedan živjeti sa Severinom, a jedan tjedan s ocem Milanom Popovićem. Zbog odluke suda da će Aleksandar 200 dana u godini provoditi s ocem, Severina je prvi put o drami s Milanom progovorila u medijima.

Tada je Zoranu Šprajcu priznala da je zbog stresa izgubila dijete koje je čekala s tadašnjim mužem Igorom Kojićem i da je bila na potpomognutoj oplodnji. Ispričala je da Milan u prvim godinama Aleksandrovog života nije bio prisutan te da je propustio njegove prve korake i prvi zub. U srpnju iste godine Županijski sud u Splitu ukinuo je tu privremenu mjeru.

2018. nepravomoćna presuda o zajedničkom skrbništvu

2018. godine sud je donio nepravomoćnu presudu da će Aleksandar živjeti pola vremena s ocem, a pola s majkom. Severina nije bila zadovoljna presudom, dok je Milan Popović tvrdio da je zadovoljan. Iste godine u javnost su procurile obnažene fotografije pjevačice, a Popović je Severinu prijavio za obiteljsko nasilje.

2019. sud Severini oduzeo skrbništvo

2019. godine sud je Severini oduzeo skrbništvo. Pjevačica je na konferenciji za medije sredinom listopada te godine optužila školu koju pohađa njen sin Aleksandar za zlostavljanje djeteta. Kako je tvrdila, učiteljice su dječaka zaključale u školu dva sata te mu nisu dozvolile da ode kući sa Severininim suprugom Igorom Kojićem. Nakon toga prestala je sina slati u školu, a on je bio s njom u Splitu i Beogradu, gdje je imala koncerte. 28. studenog iste godine sutkinja Tea Golub donijela je privremenu mjeru i odlučila da sin Severine i srpskog poduzetnika Milana Popovića nadalje živi s ocem.

2020. godine Severina je nastavila borbu. Sredinom ožujka 2020. javno se požalila da je Milan Popović odlučio sebe i sina staviti u samoizolaciju zbog svog putovanja u Austriju 7. i 8. ožujka, o kojem je, kako je tvrdila, uopće nije izvijestio. Već tada je ona bila u Beogradu zbog sina, gdje je ostala do daljnjega, odnosno dok ga ne vidi.

2021. sud odlučio o zajedničkom skrbništvu

2021. godine sud u Splitu Severini je vratio skrbništvo nakon 20 mjeseci. 

"Presuda govori o tome da nikada nije postojao razlog da mi se oduzima dijete. Mreža uhodanih pojedinaca u centrima, na sudovima, u posebnom skrbništvu i kojekakvim poliklinikama priuštila mi je 20 mjeseci tuge i 8 godina sudskog pakla. Znam da nije gotovo, ali znam i da dijete dolazi kući makar na pola vremena. Bitka je dobivena i hvala svima koji su uz mene, koji su vjerovali u sustav i poštenje, a korupcija će, nadam se, biti razotkrivena sva oko ovog i sličnih predmeta...", rekla je tad Severina.

2024. Vrhovni sud poništio presudu

Danas se saznalo da je Vrhovni sud poništio tu presudu. Severina i Milan neće više dijeliti skrbništvo, kako je odlučeno 2021. na Županijskom sudu u Splitu, već se skrbništvo ponovno vraća ocu, a ta odluka Vrhovnog suda stupa na snagu odmah, neovisno o eventualnoj Severininoj žalbi.

Nacional piše da je razlog to što je "Županijski sud u Splitu povrijedio Zakon o parničnom postupku". Severinina odvjetnica nema saznanja o navedenoj odluci Vrhovnog suda pa kaže da je ne može komentirati, stoji u priopćenju koje je dostavljeno medijima.

"Ako je točno to što piše da je vraćeno radi saslušanja vještaka, radi se o presudi Vrhovnoga suda koja je u suprotnosti s pravnim stavom Ustavnoga suda iznesenog u sudskoj odluci Ustavnoga suda U-III/1568/2014. Time Vrhovni sud nije doprinio ujednačavanju sudske prakse, već upravo suprotno. Postupio protivno ustavno-sudskoj praksi", dodaje.

Severina: Kao što se suci štrajkom bore za svoje plaće, tako ću se i ja i dalje boriti

Oglasila se i Severina.

"Evo sad su i Vrhovni suci dali svoj obol. Digli su ruku u ime mog djeteta koje nikad nisu vidjeli, s kojim nikad nisu razgovarali, koje ima svoj život, svoje misli i koji deset godina trpi torturu sustava, i ja skupa s njim. Ne da mi se sada tražiti nepravilnosti u odlukama Vrhovnoga suda, ne da mi se više tražiti ikakve nepravilnosti, a pogotovo ove koje su donijeli protivno pravnoj praksi Ustavnog suda, kako kaže moja odvjetnica. 

Ali da mi se boriti do zadnje kapi krvi za svoje dijete, bez kojeg sam bila 20 mjeseci, nećete se igrat s mojim djetetom. S kojim pravom? Moje dijete nije vreća krumpira s kojim ćete trgovati.

Pojednostavljeno, ovo može značiti da ću ponovno svoje dijete, koje sam rodila, odgajam, školujem, koje je živjelo sa mnom od rođenja, viđati utorkom i četvrtkom od 16 do 20 sati i svaki drugi vikend subotu i nedjelju. Nećete me više zafrkavati i protivno želji djeteta. Ono živi i ide u školu u Zagrebu, za razliku od njegovog oca. Sramota me ove države da se ovakve stvari rade djetetu, da ja ne smijem govoriti da ne bih nekoga uvridila.

Prošla sam svu golgotu hrvatskog pravosuđa pa ću i ovu Vrhovnoga suda, ali prošla sam ju sa svojim djetetom. Ja sam tu nebitna. Kao što se suci štrajkom bore za svoje plaće, tako ću se i ja i dalje boriti za svoje dijete koje se izjasnilo da želi živjeti sa mnom što očito nikoga nije briga, a naročito neke koji su korumpirani", poručila je.

Pročitajte više