29-godišnja žena opisala borbu s koronavirusom: "Mislila sam da ću umrijeti"

Foto: Instagram

MEĐU pet pacijenata oporavljenih od koronavirusa koji su u ponedjeljak otpušteni iz bolnice u Lagosu bila je i 29-godišnja Oluwaseun Ayodeji Osowobi, koja je svoj oporavak opisala na društvenim mrežama.

Osowobi je podijelila svoje iskustvo života s virusom u izolacijskom centru u najvećem gradu u Nigeriji. Njezina bolest počela je nakon putovanja u London gdje je prisustvovala ceremoniji Dana zajedništva u Westminsterskoj opatiji. Nosila je zastavu na događaju održanom 9. ožujka, na kojem je vodila povorku u koju su bili uključena kraljica Elizabeta i drugi članovi kraljevske obitelji, prenosi CNN.

29-godišnjakinja je rekla da se nakon povratka kući u Lagos razboljela i odmah se obratila Nigerijskom centru za kontrolu bolesti (NCDC) kako bi se testirala. Njezin test bio je pozitivan, a na Twitteru je napisala da su je zatim vozilom hitne pomoći odvezli u Infektivni centar u bolnici Mainland u Yabi, predgrađu Lagosa. U bolnici je postavljen izolacijski odjel za bolesnike s koronavirusom.

Osowobi je izvršna direktorica inicijative Stand to End Rape, neprofitne organizacije posvećene borbi protiv seksualnog nasilja i pružanju psihosocijalnih usluga žrtvama zlostavljanja. Prošle godine Commonwealth ju je proglasio mladom osobom godine, a našla se i na listi Timea 100 Next.

Nakon dolaska u bolnicu Osowobi je rekla da je neko vrijeme provela osjećajući se "usamljeno, dosadno i nepovezano s vanjskim svijetom". Prema njoj, odjel u koji je bila smještena prvotno je bio prazan dok drugi pacijenti nisu stigli nekoliko dana kasnije. Nigerija ima trenutno 139 potvrđeno zaraženih, a 81 je u Lagosu.

Bol je bila nepodnošljiva

Osowobi kaže da je bila u takvim bolovima da je mislila kako će umrijeti. "Sljedeći su dani bili teški. Bez apetita. Mučnina, povraćanje i stolica bili su nepodnošljivi", napisala je.

Kaže kako ju je zaraza virusom natjerala i da razmišlja o budućnosti organizacije. "Mislila sam da ću umrijeti i razmatrala sam plan sukcesije za Stand to End Rape", rekla je.

Napisala je da je uzela čak 31 tabletu, koje je njezin sustav odbacio. "Ponekad uzela bih 8 tableta ujutro, 13 popodne i 10 noću. Moj sistem sve je izbacio. Voda, hrana i sapun bili su mi odvratni. No gledala bih u zid i prisilila se da ostanem hidratizirana - pila sam oralnu rehidracijsku otopinu. BORILA SAM SE ZA ŽIVOT", naglasila je. 

Pobjeda nad virusom

Nakon više teških dana Osowobi je dobila dobre vijesti od liječnika, koji su joj rekli da više nije pozitivna na koronavirus. Kaže kako se nadala da će odmah biti puštena, no zadržana je u centru još dva dana. Naime, jedan od testova bio je pozitivan, zbog čega je provela dva dana u centru pod lijekovima i promatranjem, rekla je. Zatražila je da je presele u drugi odjel, no ostala je u istom s ostalim pacijentima čiji je test bio pozitivan.

U ponedjeljak je puštena s četvero drugih. "Danas sam ponosna obavijestiti vas da sam UBILA COVID-19 i testirana negativno dva puta. Puštena sam", napisala je na Twitteru, gdje je zahvalila i svima koji su joj pomogli.

Pročitajte više