400.000 vas je u Hrvatskoj. Slavite li svoj dan?

Foto: Profimedia

DANAS je Dan samaca.

Dan samaca popularan je kineski praznik koji se svake godine slavi 11. studenog, a slavlje se iz Kine prelilo i na ostatak planeta. Ovaj dan je prvobitno nastao kao protuteža Valentinovu, koje slavi zaljubljene parove. Umjesto da slavi ljubavne veze, 11.11. je posvećen samcima i slavi se kao dan kada pojedinci koji nisu u vezi mogu proslaviti svoj status samaca.

Praznik je započeo kao neformalna proslava na kineskim sveučilištima u 1990-ima. Datum 11.11. izabran je zbog činjenice da broj 1 simbolizira pojedinca. Proteklih godina je proslava postala komercijalizirana i Kinezi su danas u velikom online šopingu.

Potrošači širom Kine koriste ovaj dan za šoping, a mnoge kompanije nude popuste i posebne ponude kako bi privukle kupce.

47% Hrvata su samci

Prema posljednjem popisu stanovništva, čak 47 posto osoba u Hrvatskoj ne živi ni u kakvoj vrsti zajednice.

Kada se gledaju kućanstva prema broju članova, najbrojnija grupa su postali samci. U Hrvatskoj ih je 399.075 i jedina su kategorija koja je u posljednjih deset godina zabilježila rast, i to od čak 26.000, što je 7% više u odnosu na pretposljednji popis.

Na prethodna dva popisa stanovništva u Hrvatskoj je najviše bilo dvočlanih kućanstava, a 1981. i 1991. najviše je bilo četveročlanih. 

Pročitajte više