Ako vas to zanima, evo kako možete saznati kad ćete umrijeti

Foto: Shutterstock, Guliver Image/ Getty Images

KADA je zvijezda "Obitelji Soprano", glumac James Gandolfini, preminuo na ljeto 2013. godine u dobi od 51. godine, njegov kardiolog  opisao ga je kao osobu koja je doslovce iščekivala srčani udar.

Naime, Gandolfini se borio s velikim viškom kilograma te je bio vrlo neaktivna osoba koja je
u sebe trpala velike količine brze hrane. Glumac nije brinuo o svojem zdravlju i upravo je zbog toga preminuo, nedavno je otkrio njegov kardiolog, prenosi Huffington Post.

Gandolfinijev primjer samo je jedan u nizu koji potkrepljuje novo otkriće znanstvenika prema kojemu su vaši prijatelji osobe koje će na nevjerojatno pouzdan način otkriti koliko ćete dugo živjeti.

Naime, naša osobnost i karakter su najbolji indikatori dugovječnosti i zdravlja. Osim toga, prijatelji su daleko bolji prognostičari naše dugovječnosti od nas samih.

Dr Joshua Jackson sa sveučilišta Washington u St. Louisu tvrdi kako se upravo zbog toga tijekom istraživanja dugovječnosti svojih ispitanika, okrenuo mišljenju njihovih bliskih prijatelja koji su preciznije opisali njihove karakterne osobine.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Psychological Science. Ono je započelo u 30-im godinama prošlog stoljeća te je ova longitudinalna studija sveukupno obuhvatila 300 mladih i tek oženjenih parova u njihovim srednjim 20-ima.

Drugi dio studije odnosio se na mišljenje prijatelja o karakternim osobinama svih sudionika studije.Primjerice, muškarci koji su opisani kao savjesne i odgovorne osobe otvorenog uma prema studiji su živjeli duže od onih koji se nisu mogli pohvaliti ovim osobinama.

Savjesni ljudi imaju više samodiscipline, a oni otvorenog uma su prirodno znatiželjni i inventivni.

Kod žena se jako bitnom pokazala - emotivna stabilnost. Žene koje su prijatelji opisali kao emotivno nestabilne, bile su sklonije depresiji i anksioznosti.

I dok će neki potražiti mišljenje bliskih prijatelja kada je u pitanju njihova dugovječnost,
drugi takve podatke sada mogu "otkriti" i putem internetske aplikacije koja je posljednjih dana
postala jako popularna na Facebooku.

Zabavna (ili morbidna) aplikacija  "When will I die" funkcionira tako da u nju upišete svoje ime i prezime te godinu rođenja, nakon čega ćete saznati godinu i uzrok svoje smrti.

Svoj rezultat možete provjeriti OVDJE.

Pročitajte više