Anarhistički nastrojeni umjetnici: Upoznajte Mutoide



TRICERATOPS od tri tone obojen u zelenu vojničku boju, još je prošle godine uplašio  mnoge građane Londona. No, ovaj lažni hidraulički dinosaur bio je samo dio projekta Londonskog umjetnika Alexa ‘Wreckagea’ Wrighta, koji je dio anti-kulturalne grupe performera okupljenih pod nazivom Mutoid Waste Company. Kako prenosi Laughing Squid, njihovi novi projekti sve su maštovitiji i oduševljavaju sve više ljudi diljem svijeta.

Grupa je osnovana u post-punk eri 80-ih godina, kad se u Velikoj Britaniji počeo razvijati senzibilitet za anarhistički usmjerene umjetnike. S "nuklearnim" raspravama Ronalda Reagana i Margaret Thatcher i u ekonomskoj situaciji koja nije obećavala skorašnji progres, bilo je jasno da je društvo na rubu promjene. Anti-kulturna zajednica, zahvaljujući punku koji je sa sobom donio pojam anarhizma, počela je dobivati sve veći značaj u društvu.

Situacija se dodatno zahuktala 1985.godine u neredima koji su nastali zbog zabranjivanja glazbenog festivala koji se na Stone Hengeu održavao od 1972. do 1984. Kao posljedica, izbio je sukob između policije i organizatora Festivala. Taj je sukob ostao poznat kao Bitka kod Beanfielda (Battle of the Beanfield). U tom trenutku Joe Rush i Robin Cooke shvatili su da moraju učiniti nešto da se stvari promjene pa odlučuju osnivati "The Mutoid Waste Company".

Njihov pokret temeljio se na "mutaciji koja se mora dogoditi iznutra". Mutacija je podrazumijevala transformaciju običnih, svakodnevnih stvari koje bi se pretvorile u nešto bizarno, čime su "Mutoidi" željeli ukazati na ono što Vlada Velike Britanije i ostalih zemalja radi svojim građanima.

Svoj utjecaj crpe iz filma "Mad Max" i popularnih "Judge Dredd" stripova, a svoju su karijeru počeli organiziranjem ilegalnih zabava u Londonu. Njihovim članom mogla je postati bilo koja kreativna osoba koja se "protivi establišmentu i svemu što on predstavlja". Mutoidi su na velika vrata uveli žanrove poput psihodeličnog rocka ili reggae duba, no najpoznatiji su po izradi bizarnih skulptura najčešće od otpadnih materijala.

Ranih devedesetih, Mutoidi se sele u  Santarcangelo di Romagna, gdje rade svoje naselje pod imenom Mutonia. Svojim radikalnim djelima i idejama, Mutoidi su označili svoju važnost za britansku javnost i ubrzo počeli stjecati mnoge poklonike i one koji su im se željeli pridružiti.
Danas su "Mutoidi" okosnica Glastonbury Festivala, a njihove kontroverzne ideje i skulpture donijele su im kultni status.

Pročitajte više