Autistična djevojčica oduševljava svijet svojim slikama: "Ona je mali Monet"

Foto: Iris Grace Paintings

NJENE slike mogle bi zavarati slučajnog prolaznika koji bi bio uvjeren da se radi o remek djelima. Moneta ili, pak, Renoira.

No, ove impresionističke slike djelo su 5-godišnje djevojčice iz Velike Britanije. Zove se Iris Grace Halmshaw i ne prestaje privlačiti pažnju javnosti svojim radovima, ali i svojom pričom.

Iris je autistična, zbog čega nije u stanju komunicirati. Osim - preko svojih slikarskih radova. 

"Još od prvih radova, ona ispunjava platno bojom, ali ne slučajno, svaki potez je dobro promišljen", kaže njena majka, Arabella Carter-Johnson, prenosi CNN.

"Bila je tako uzbuđena i sretna, znala sam da smo našli ključ koji otvara njen svijet kako bi mogli komunicirati s njom", dodaje Irisina majka.

Roditelji malene Iris shvatili su da problem postoji kada je Iris imala dvije godine. Nakon pretraga ustanovljeno je da Iris ima autizam. Liječnik je rekao da malo koja terapija djeluje, pa su roditelji krenuli u potragu za drugim rješenjima, te došli na ideju da probaju terapiju pomoću umjetnosti.

Uskoro je postalo jasno da je Iris posebna, i da je slikanje ono što su tražili, njen način izražavanja, ali i način da komunicira sa svijetom. Roditelji su se tako posvetili njenoj umjetnosti, pa Iris ima i svoju internetsku stranicu te blog, a osvanula je i na naslovnicama mnogih svjetskih časopisa. 

"Imala je sklonost tome da potone u svoj svijet, ako bi ste ju samo malo pustili. Na ovaj način, preko nečega što ju jako zanima, postigli smo to da smo je uključili u proces stvaranja što ju čini sretnom i veselom djevojčicom", rekao je tata 5-godišnje umjetnice.

"Ljudi poput Iris često su u nemogućnosti da "otključaju" njihove skrivene talente i potencijale", objašnjava profesor Allan Snyder s australskog nacionalnog sveučilišta. 

No, Iris je imala sreće. Zahvaljujući svojim roditeljima i svom talentu, ova djevojčica oduševljava svijet svojim djelima. I komunicira sa svijetom na sebi svojstven način. Slike, u ovom slučaju, doista govore tisuću riječi. Barem.

Pročitajte više