Baš kao u crtiću: Životinje su na Madagaskar doplutale na splavovima



NAJNOVIJE istraživanje znanstvenika potvrdilo je kako su životinje koje žive na Madagaskaru potomci sisavaca koje su oceanske struje izbacile na obalu prije 60 milijuna godina baš kao što se to dogodilo i zvijezdama crtanog filma iz 2005. godine, "Madagaskar"!



Naime, znanstvenici su izradili model kretanja i prirodne distribucije živih bića uzevši u obzir oblik Zemlje i atmosferske uvjete koji su utjecali na more i morske struje kako bi dokazali da su vjetrovi izazvali plutanje vegetacije iz Afrike.

Doktorica Karen Samonds sa Sveučilišta u Queenslandu zajedno sa svojim kolegama tvrdi da jednom kad su se struje promijenile, broj uspješnih "raftera" se smanjio. Također, tvrde kako su najbolji vegetacijski i klimatski uvjeti na otoku vladali upravo u trenutku kad su ga naselili sisavci. Znanstvenici tvrde da je put preko oceana, inače 300 kilometara dug, bio ne samo moguć već i iznimno brz.

Madagaskar, koji je četvrti najveći otok na svijetu, jedno je od najupješnijih bioloških mjesta. Zbog izolacije većina sisavaca i biljaka te polovina ptičjih vrsta postoji samo tamo i nigdje drugdje na Zemlji. Za primjer možemo uzeti i sedamdeset jedinstvenih vrsta lemura.



Iako su teorije doktorice Samonds bile izložene kritikama onih koji tvrde da bi životinje prilikom svog putovanja bile izložene velikom stresu kao i potencijalnoj opasnosti od izgladnjivanja i žeđi, ona odlučno tvrdi da su životinje doplutale na deblima i sličnim prirodnim splavovima te dodaje: "Naši rezultati potvrđuju važnost prekooceanskog naseljavanja vjetrom i vodom uz pomoć kojih je nastanjena i većina kralježnjaka karakterističnih za Madagaskar".

Podsjetimo, glavni junaci crtanog filma "Madagaskar" su životinje koje su se rodile i odrasle u zoološkom vrtu u New Yorku. Zebra Marty za 10. rođendan odluči ispuniti svoju dugogodišnju želju i otići u divljinu. Nakon što to otkriju njegovi prijatelji, nilski konj Gloria, lav Alex te žirafa Melman, odluče naći svog prijatelja i vratiti ga kući. Međutim, i prije nego što se snađu završe na brodu za Afriku koji ih vozi u zoološki vrt u Keniji. Pokušavaju se osloboditi, ali prilikom toga upadnu u ocean i doplutaju na otok...

Pročitajte više