Bill Maher: Religije su glupe i opasne, a Charlie Hebdo ekipa imala je muda veća od Eiffelovog tornja

Screenshot: YouTube

"JA SAM za slobodu govora. A to što je najveći dio svijeta koji se bori protiv slobode govora i liberalnih načela baš muslimanski, to nije moja krivica", rekao je, između ostaloga, Bill Maher, u srijedu navečer u emisiji Jimmyja Kimmela u kojoj je govorio o napadu koji je ovih dana zgrozio svijet.

Da ponovimo, u srijedu su, u Parizu, militantni islamisti izvršili napad na redakciju satiričnog tjednika Charlie Hebdo. Stravičan i bezuman zločin odnio je 12 života.

Zbog karikatura muslimanskog proroka. 

"Ne smijemo izbjegavati pitanje o tome tko je to napravio. Muslimani teroristi", rekao je Maher ponovivši svoj, već poznati, stav: "Moje je uvjerenje da islam promovira nasilje. To je česta pojava i tome se mora stati na kraj. Ekipa redakcije Charlie Hebdo imala je muda veća od Eiffelovog tornja... jer su nastavili po svome, unatoč svemu".

Poznati američki stand-up komičar, voditelj, pisac, producent i glumac, inače poznat po svojim oštrim komentarima društveno-političkih zbivanja, a posebno po otvorenim kritikama na račun religije, i ovaj je put uspio dignuti prašinu svojim izjavama, iako mu to, možda, nije bila (primarna) namjera. 

"Nisu svi muslimani teroristi, jasno, ali milijuni njih podupiru ovaj čin"

Za nekoga tko je jednom prilikom izjavio da je religija za njega "samo nepotrebna birokracija između čovjeka i Boga", nije ni čudno da se u razgovoru (ponovno) obrušio, ne samo na islam, već i na religije u globalu:

"Moramo prestati ponavljati frazu o tome kako ne smijemo uvrijediti velike religije. Jer, kao prvo, nema velikih religija. Religije su glupe i opasne. I treba ih vrijeđati. I moramo imati mogućnost i slobodu da vrijeđamo što god želimo. To je bit slobode govora".

Publika je zatečena, Maher nastavlja:

"Da, istina, nisu svi muslimani teroristi. Znam osobno puno muslimana i većina njih osuđuje ovaj zločin, ali poanta je u ovome: ne zaboravimo da milijuni muslimana podupiru napad na Charlie Hebdo. Jer - ako se šališ s Prorokom, dobit ćeš što si zaslužio. E, to je problem, i protiv toga se treba boriti".

Nema sumnje da ove izjave neće proći neopaženo, jer generaliziranje je loše, uvijek, posebno sada, no poanta na koju Maher ukazuje druge je naravi. A prije nego što postavimo pitanje o tome zašto se uopće dotaknuo religije, prisjetimo se da su upravo mnogi religijski izdanci - dogme, nedodirljive "svete krave" i druge budalaštine - ubilački pohod na slobodu govora, toleranciju i zdrav razum. 

Pročitajte više