Bivši belgijski kralj Albert II: Ne mogu živjeti od 923 tisuće eura džeparca

Foto: Guliver Image/Getty Images

ALBERT II, bivši belgijski kralj koji je u srpnju abdicirao s prijestolja nakon 20 godina kraljevanja, nezadovoljan je novom reformom koju je uvela belgijska vlada.

Naime, tijekom protekla dva desetljeća, dobivao je po 11,5 milijuna eura džeparca godišnje za održavanje svog kraljevskog dvora, a taj je novac još k tome bio i neoporeziv. Sad mu je godišnji prihod smanjen na "samo" 923 tisuće eura te je od ove godine oporeziv, što mu na kraju ostavlja okruglih 700 tisuća eura.

Neimenovani izvor tvrdi kako Albert II smatra da ga "ne tretiraju kako se nadao te se sad nalazi u teškoćama", prenosi AFP. Iako i dalje na raspolaganju ima deset pomoćnika, veoma je ogorčen zbog iznosa godišnjih primanja.

No, unatoč njegovim prosvjedima i negodovanju, premijer Elio Di Rupo ostaje čvrsto pri odluci parlamenta. "Vlada neće ništa promijeniti u ovoj izuzetno bitnoj reformi", rekao je uklonivši tako sve nade Alberta II.

Ipak, postoje neke šanse da će vlada Albertu olakšati život; predložene su mogućnosti da vlada preuzme trošak održavanja njegove kraljevske rezidencije ili da se mornarica odsad brine o njegovoj 4,6 milijuna dolara vrijednoj jahti.

Kako Albertu II ne prijete sada samo novčani problemi, svjedoči činjenica da će sada, nakon što je abdicirao i izgubio diplomatski imunitet, vjerojatno biti pozvan pred sud zbog stare priče koja se povlači već dulje vrijeme. Podsjetimo, belgijska kiparica Delphine Boel tvrdi da je Albertova kćer koju on nikad nije priznao, no sada će se to sudskim procesom možda promijeniti.

Pročitajte više