Čakovčani dobili "pametnu klupicu" za Dan planeta Zemlje

Ilustracija: Tourism-cakovec.hr

"PAMETNA klupica" nazvana "Smart City Corner" koja je postavljena na Dan planeta Zemlje u središtu Čakovca osim odmorišta, građanima nudi sustav u kojem je integriran digitalni displej na kojem se prikazuje vrijeme i datum, trenutni meteo podaci te aktualna događanja na širem području grada.

Korisnici pametne klupice na Franjevačkom trgu mogu koristi i četiri USB punjača za punjenje mobilnih te ostalih prijenosnih uređaja, a kompletan sustav pokreće solarna energija, što klupicu čini i ekološki prihvatljivom. Besplatna WiFi mreža, već ranije postavljena u gradskom središtu, omogućuje pristup internetu koji se koristi za prikaz podataka na displeju.

Predstavljajući proizvod direktor tvrtke koja ga je osmislila, CEE – Centra energetske učinkovitosti Čakovec, Aleksandar Markov kazao je kako je riječ o jedinstvenom proizvodu na tržištu, a konkretan model je demo verzija. Markov je istaknuo kako već postoje upiti iz nekoliko zemalja Europske unije, a iz austrijskih nacionalnih parkova su stigli i konkretni zahtjevi.

Čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač zahvalio se na donaciji rekavši kako je "pametna klupica" nastavak ekološke orijentacije tog grada. Naglasio je kako Čakovec prednjači u zbrinjavanju komunalnog otpada, prvi je započeo s radovima na kompletnoj odvodnji oborinskih i otpadnih voda te njihovu pročišćavanja u projektu Aglomeracija Čakovec.

"Čuvajmo okoliš za naše najmlađe, za generacije koje dolaze", poručio je Kovač i dodao kako će upravo najmlađi, ali i brojni turisti koristiti "pametnu klupicu" za punjenje mobitela, tableta ili laptopa.

Pročitajte više