Čeka se službeni potvrda CERN-a: Otkrivena Božja čestica?

POTRAGA duga čak 48 godina, mogla bi,  čini se, napokon biti okončana. Naime, znanstvenici Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN-a) potvrdili su postojanje Higgsovog bozona ili Božje čestice, prenosi Daily Mail.

Službena potvrda trebala bi biti objavljena u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Švicarskoj. Tamo će pet vodećih fizičara, uključujući profesora Petera Higgsa po kojem je čestica nazvana, objaviti je li postojanje Higgsovog bozona potvrđeno s 99.99-postotnom sigurnošću, tj. sa sigurnošću od četiri sigme.

"Mislim da će rezultat biti prilično pozitivan, ne vidim zašto bi inače zvali čak nas petero", naglasio je jedan od fizičara Tom Kibble.

Na otkriću Božje čestice paralelno rade dva CERN-ova istraživačka tima, koji svoje pokuse provode u tajnosti jedan od drugog i sada se misli da su oba neovisno došla do istog rezultata. CERN želi da oba tima potvrde postojanje Higgsovog bozona sa sigurnošću od pet sigmi, odnosno 99.99995 posto, što govori o značaju rezultata pokusa s ovom neuhvatljivom česticom.

Božja čestica zapravo je ono što subatomskim česticama daje masu pa je upravo zato fizičari smatraju ključem za razumijevanje svemira. Bez mase, subatomske čestice ne bi se mogle spojiti u atome koji tvore sve u svemiru, već bi samo letjele naokolo pri brzini svjetlosti.  Ukoliko se na tiskovnoj konferenciji objave očekivani rezultati, ovo bi moglo biti jedno od najvažnijih otkrića današnjice.

Pročitajte više