"Compliance": Najuznemirujući film svih vremena?

NISKOBUDŽETNI film scenarista i redatelja Craiga Zobela, "Compliance", spada u onu kategoriju filmova koju nazivamo "psihološki triler". No, taj jednostavan opis ni približno ne može dočarati učinak koji je ovaj film imao na gledatelje. Način na koji je film sniman gotovo je dokumentaristički, a gluma je toliko briljantna da gledatelj gubi svaki osjećaj kako je u kinu i kako je ono što gleda zapravo film, a ne neki reality show, prenosi Huffington Post.

No, za mnoge je gledatelje ovaj film bio i najneugodnije iskustvo koje su doživjeli u kino dvoranama. Tomu zasigurno ne pomaže ni činjenica da je film sniman prema istinitim događajima. Kako se tvrdi u filmu, do 2004.godine zabilježeno je više od 70 slučajeva osoba koje se pretvaraju da su policajci i zatim nazovu restoran brze hrane, tražeći pretres zaposlenika. Svaki od "incidenata" imao je sličan uzorak – lažni policajac tvrdio bi kako mu treba pomoć u rješavanju slučaja pa bi voditelja restorana zatražio da do gola pretraži ženske zaposlenike, a bilo je zabilježeno i nekoliko slučajeva seksualnog čina.

Film je baziran upravo na jednom takvom događaju, koji se odvio u Kentuckyjskom McDonald'su. U filmu se radnja odvija u "Chickwicku" imaginarnom restoranu brze hrane u Ohiu. Dreama Walker tumači Becky, zaposlenicu, dok Ann Dowd portretira Sandru, voditeljicu restorana. Sandra dobiva poziv osobe koja se predstavlja kao "policajac Daniels" i koja tvrdi kako je Becky optužena za krađu. Od Sandre zatraži da je skine i pretraži, a upravo od tog trenutka, film se pretvara u pravu noćnu moru.

Jedna od najgorih stvari, svakako je činjenica da se nitko od zaposlenika zapravo ne pita radi li se o pravom policajcu, već slijepo slušaju njegova naređenja, koliko god ona čudna bila. No, sličnim slučajevima bavio se psiholog s Yalea Stanley Milgram ranih 60-ih. Njegov eksperiment zapravo je bio izveden kao igra u kojoj su svi sudionici osim osobe nad kojom se vodi pokus znali o čemu se radi. Pokus je bio, da "učitelj" svojim "studentu" za svaku grešku u sastavu parova riječi zadaje strujni udar. Napon je nakon svake pogreške povećan za 15 volti. No, u stvarnosti "student" zapravo nije zadobivao strujni udar. Eksperimenti su doveli do šokantnog zaključka - znatan broj osoba obavljao je ono što se od njih tražilo. 65 posto sudionika  koristilo je smrtonosan intenzitet električnog udara.

Redatelj Zobel, čini se, prepoznao je povezanost između tog eksperimenta i događaja koji se odvio u Kentuckyju. Rezultat je bio "Compliance", jedan od možda najuznemirujućih filmova ikad snimljenih. Film u kina dolazi ovog vikenda.

Pročitajte više