Da, bilo je toliko hladno da se jato riba smrznulo na mjestu

Foto: Facebook

DOK MI u Hrvatskoj uživamo u proljetnim temperaturama u siječnju, iz raznih dijelova svijeta stižu vijesti o ekstremnim hladnoćama.

A nakon Amerike i Rusije, nova stiže iz Norveške, gdje su na otoku Lovundu proteklog vikenda zabilježene vrlo niske temperature. Bilo je toliko hladno da je zabilježen jedan čudan fenomen - jato haringa koje je doplivalo preblizu obali zamrznulo se na mjestu. I iako nakon što smo slušali vijesti i spuštanju temperatura i do -40, -8 stupnjeva, koliko je izmjereno na licu mjesta, ne zvuči strašno, svemu je kumovao i iznimno hladan istočni vjetar. Fotku tog prizora na svojem je profilu na Facebooku objavio Ingolf Kristiansen, piše Huffington Post.

Aril Slotte s norveškog Instituta za biologiju mora izjavio je da se jato vjerojatno u plićaku našlo nakon što su ga tamo natjerali kormorani te nakon toga haringe nisu pronašle način da se vrate u dubine kako se ne bi smrznule. More se smrzava na nešto nižoj temperaturi od slatke vode: na otrpilike -1,9 stupnjeva Celzijevih.

Pročitajte više