Deset stvari koje morate znati o najzabavnijem gradonačelniku na svijetu

Foto: Facebook

U MORU dosadnih i beživotnih političara na čije smo isprane fraze, poluistine i laži navikli i vremenom ih počeli doživljavati kao normalne, pravo je osvježenje naići na jednog koji se ne uklapa u taj kalup.

Da, dobro ste pročitali. U dalekim prostranstvima našeg planeta postoje političari koji nisu kriminalci, nazadni nesposobnjakovići i mrtva puhala koja svoje tobožnje "rock korijene" redovito spominju u trenucima kada se žele uvući mlađim glasačima.

Prošlog smo mjeseca pisali o najskromnijem/najsiromašnijem predsjedniku na svijetu, a ovaj ćemo se mjesec pozabaviti, nekim čitateljima već dobro poznatim Jonom Gnarrom, gradonačelnikom Reykjavika.

1. Nikada nije završio fakultet. Bio je vozač taksija i svirao je u lokalnom punk rock bendu koji se zvao Runny Nose. Poslije toga postao je poznat kao glumac i komičar.

2. Prije tri godine odlučio se narugati vladajućim strukturama pa su on i nekoliko njegovih prijatelja, svi redom bez iskustva u politici, osnovali stranku koja se zvala "Najbolja stranka".

3. Budući da su sve ostale stranke bile potajno korumpiranje, Najbolja stranka odlučila je da oni biti otvoreno korumpirani te su priznali da se neće držati ni jednog predizbornog obećanja. Obećanja su uključivala besplatne ručnike na bazenima, novi Disneyland i polarnog medvjeda za zoološki vrt u Reykjaviku. Vjerovali ili ne, šest mjeseci kasnije su pobijedili na izborima, a ovo je bio njihov predizborni spot:


4. Njegov omiljeni TV show je "The Wire", a kada su ga izabrali, poručio je kolegama da neće ući u koaliciju s ljudima koji nisu pogledali spomenutu seriju.

5. Kad je bio dijete, Jonu su dijagnosticirali tešku mentalnu retardaciju i ADHD zbog kojeg je u bolnici proveo dvije godine. Unatoč svemu, postao je gradonačelnik.

6. Jon Gnarr je čovjek od riječi, ali i djela. Kad je obećao da će očistiti grad, to je i mislio. U jednoj od svojih šetnji skupljao je smeće na ulici i na Facebooku se pohvalio svojim "ulovom".



7. Podržava gay pride i podržava ga javno. Doduše, neki bi rekli da ga ponekad podržava i previše jer na jednom se Prideu pojavio obučen u ženu. Valja spomenuti i da je podržao rusku punk skupinu Pussy Riot - obučen u ženu.



8. Ne bira riječi i zbog toga ga mnogi vole. Na svom je profilu jednom prilikom objavio: "Homofobija nije fobija. Oni se ne boje. Oni su samo skupina šupčina".



9. Gnarr voli "visiti sa slavnima", a u svojoj se karijeru družio s velikim brojem njih. Družio se sa glumcima svoje omiljene serije, na maskenbalu se družio s Lady Gagom, a on i njegova žena jedne su godine išli na turneju s Bjork s kojom se i danas druže.



10. Ako želite o njemu znati više, pogledajte dokumentarac koji se prije dvije godine pojavio na Tribeca Film Festivali.


Pročitajte više