Dobro razmislite što ćete odjenuti: Evo što nikada ne smijete nositi na razgovoru za posao

Screenshot: YouTube

AKO VAM se čini da bi bila dobra ideja nositi crvenu kravatu na razgovoru za novi posao, razmislite još jednom. Muškarci smatraju da time pokazuju snagu, no šefovi nemaju isto mišljenje.

Prema pisanju Independenta, crvena odjeća šalje signal da je osoba koja nosi tu boju ljuta, agresivna i sklona dominantnom ponašanju. Složit ćete se da to nisu baš poželjne osobine budućeg zaposlenika.

Istraživači sa Sveučilišta Durham volonterima su pokazali fotografije muškaraca u majicama različitih boja. Volonteri su one odjevene u crveno povezali s agresijom i dominacijom te su ih ocijenili kao nedovoljno pouzdane.

"Istraživanje pokazuje da bi ljudi trebali dobro razmisliti o nošenju crvene odjeće u društvenim situacijama, na važnim sastancima i na razgovorima za posao, posebice ako se na njima cijene timski rad i povjerenje", rekla je Diana Wiedemann, doktorandica antropologije na Sveučilištu Durham.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo 50 ženskih i 50 muških volontera objavljeno je u časopisu Biology Letters. Volonterima su prikazane fotografije muškaraca i crvenoj, plavoj i sivoj majici.

Rob Barton, profesor evolucijske antropologije na Durhamu tvrdi da istraživanje pokazuje jasnu vezu između crvene boje i percepcije ljutnje, a kao moguć razlog navodi činjenicu da lice pocrveni kad se osoba naljuti.

Postoje ipak prilike kad je crvena i više nego dobro došla. Slobodno je odjenite prilikom bavljenja spotom, jer potiče natjecateljsko raspoloženje i zastrašuje protivnike. 

Pročitajte više