Dosta vam je Big Brothera i Farme? Imamo nekoliko prijedloga za vas

Foto: Press

NE ZNATE što biste gledali, a na TV-u, kao i obično, nema ničeg zanimljivog? Ne brinite, imamo nekoliko prijedloga za vas.

Iako su neke od ovih serija u drugoj ili trećoj sezoni, radi se o relativno svježim projektima koji su skupili dobre ili odlične ocjene, a uz humoristične i dramske serije, našlo se i ponešto za ljubitelje realityja.

Naravno, na listi nećete pronaći "The Walking Dead", "Game of Thrones" ili sitcomove koji se već (pre)dugo prikazuju već uglavnom novije serije za koje možda još uvijek niste našli vremena.

Stoga, idući put kad se odlučite požaliti na "Horvatove", "Farmu" ili "Big Brother", ne zaboravite da uvijek postoji odlična alternativa.

 

The Man in the High Castle

Prva serija na listi savršena je za ljubitelje alternativne povijesti, fanove Phillipa K. Dicka, a dobro je spomenuti i da je producent serije legendarni redatelj Ridley Scott.

Naime, još početkom godine na internetu su se pojavile dvije epizode serije obećavajućeg Amazonovog SF trilera prema knjizi SF legende Philipa K. Dicka, a radnja prati likove koji žive u paralelnom svijetu u kojem su sile Osovine pobijedile u Drugom svjetskom ratu.

Prve dvije epizode djeluju obećavajuće, a ostalih osam epizoda pojavit će se 20. studenog. Vrijedi spomenuti i da je tvorac serije Frank Spotnitz, veteran kultnih "X-Filesa".

 

Narcos

Niste valjda mislili da nećemo spomenuti seriju koja dominira vašim News Feedom? Kriminalistički drama o životu zloglasnog Pabla Escobara još je jedan Netflixov hit, a mogli bismo čak reći i da se radi o njihovom "Breaking Badu".

Priča o kolumbijskom narko bosu i agentu DEA-e možda i nije apsolutni hit kod kritičara koji tvrde da seriji nedostaje simpatičnih likova, ali publika je oduševljena iako neki tvrde da je možda pametnije pozabaviti se pričom iza serije koja "nadilazi fikciju".

Čini se da se uvodna rečenica "zamislite da ste rođeni u siromašnoj obitelji iz siromašne zemlje, a do 28. godine imate toliko novca da ga ne možete ni izbrojati" itekako svidjela gledateljima.

 

Project Greenlight

I dok se mi još uvijek bakćemo s Big Brotherima, Farmama i tko zna kojim po redu natjecateljskim showom u kojem hrpa ljudi kuha, HBO donosi daleko zanimljiviji koncept.

Naime, radi se o reality showu Matta Damona i Bena Afflecka (iako oni tvrde da se ne radi o realityju... ali radi se) koji se nakon dugo vremena, u četvrtoj sezoni vratio na HBO. Ideja je jednostavna, gledatelji prate filmaše debitante koji dobivaju priliku snimiti svoj prvi film.

Iako se ne radi o novom showu, filmska industrija u posljednjih se deset godina dosta promijenila, a u moru budalaština koje se emitiraju, dobro je pogledati nešto što je u isto vrijeme zabavno i edukativno (barem za mlade nadobudne redatelje i scenariste koji na ovaj način dobivaju uvid u to kako zapravo funkcionira filmska industrija).

 

The Muppets

Nekima će samo povratak legendi biti dovoljan da prepoznatljivim lutkama Jima Hensona daju priliku da ih vrate u djetinjstvo. Inače, radi se o prvoj Muppet seriji od 1998., ali priča nije ista kao u slučaju "Muppets Tonight" već pratimo poznate likove u nešto drukčijem okruženju.

Naime, ovog puta sve je rađeno u stilu mockumentaryja, a ako zbog ničeg drugog, seriju se isplati pogledati zbog američkih dušobrižnika koji su čak i prije početka emitiranja zaključili da se radi o seriji koja "nije prikladna za cijelu obitelj" pozivajući na bojkot.

S druge strane, ako ste jedan od onih koji smatraju da je mega-popularna "Teorija Velikog praska" zapravo samo razvikana i apsolutno neduhovita serija, trebali biste znati da iza serije stoji Bill Prady, jedan od tvoraca nerdovskog hita.

 

Ash vs. Evil Dead

Iako još nismo imali prilike pogledati seriju, reći ćemo samo da smo na ovo čekali 30 godina. Kultni "Evil Dead" se vraća, Bruce Campbell je u glavnoj ulozi, Sam Raimi je tvorac i redatelj prve epizode, a tu je i Lucy "Xena" Lawless.

Sve se možda pretvori u negledljivi cirkus i možda shvatimo da je Ash s vremenom izgubio "mojo", ali ovo je serija kojoj morate dati šansu.

 

Into the Badlands

Zapravo se teško prisjetiti posljednje serije koju smo gledali, a da su borilačke vještine bile u prvom planu.

Dodajte na sve to distopijski svijet u kojem preživljavaju samo najjači, činjenicu da iza svega stoje tvorci "Smallvillea", producentica filmova "Django Unchained" i "Pulp Fiction" i AMC koji nam je donio "The Walking Dead" - i imate seriju koju ćete barem početi gledati.

 

Crazy Ex-Girlfriend

Iako se ne radi o pretjerano razvikanoj seriji, "Crazy Ex-Girlfriend" jedan je od najneobičnijih sitcoma u ponudi. Radnja prati psihološki nestabilnu i usamljenu, ali uspješnu odvjetnicu Rebeccu Bunch koja zbog bivšeg dečka napušta New York i prati ga u gradić na drugom kraju SAD-a.

Ono po čemu se "Crazy" razlikuje jest činjenica da se radi o "mjuziklu u stilu South Parka". Prva epizoda oduševila je kritiku i gledatelje, a vrijeme će pokazati može li se ovaj neobičan spoj održati.

Ako još niste, uključite se:

Fargo

Iako tvorac serije, Noah Hawley, iza sebe možda nema super jake naslove koji bi sami po sebi bili preporuka (Bones, The Unusuals, My Generation), "Fargo" je apsolutni hit i jedna od najboljih prvi sezona koju smo posljednjih godina imali prilike pogledati.

Deset prošlogodišnjih epizoda savršenog je pokazalo da svijet koji su stvorili Joel i Ethan Coen itekako može funkcionirati na malim ekranima iako su mnogi isprva sumnjali da ovaj koncept može funkcionirati.

I dok su neki strahovali da će se u drugoj sezoni dogoditi isto što i s "True Detectiveom", budući da obje serije dijele sličan "nova sezona, novi likovi" koncept, to se nije dogodilo, a kritika i gledatelji oduševljeni su prvom epizodom.

 

BoJack Horseman

Suludi koncept o antropomorfnom konju koji je tijekom osamdesetih i devedesetih imao hit seriju i nakon toga pao u zaborav, neke bi mogao privući, ali većinu odbiti. I to je greška jer radi se o jednoj od ponajboljih novih animiranih serija.

Showbiz verzija "Životinjske farme" jedan je od najzanimljivijih satiričnih osvrta na slavu, Hollywood i filmsku industriju, a unatoč neopravdano lošim kritikama koje je skupila prva sezona, stvari su se drastično promijenile u drugoj sezoni koja još uvijek drži 100% na Rotten Tomatoesu.

 

The Knick

Uz "The Wire", "Breaking Bad" i "Game of Thrones", "The Knick" je vjerojatno jedan od najučestalijih naslova koji će se pojaviti nakon pitanja "jesi gledao". Dakle, radi se o seriji o kojoj svi pričaju, koju gledaju svi (osim vas) i seriji zbog koje bi se, ako je slučajno još uvijek niste pogledali, trebali osjećati loše.

Dramsku seriju Jacka Amiela i Michaela Beglera u režiji Stevena Soderbergha neki već nazivaju "revolucijom koja će zauvijek promijeniti način na koji se serije snimaju" i "jednom od najvažnijih serija u povijesti televizije" u prvom redu zbog jakog Soderberghova autorskog pečata.

Stoga, ako još niste pogledali seriju, ne sramotite se i to učinite što prije.

 

Mr. Robot

Ako ste prije otprilike mjesec dana skrolali svojim News Feedom, vjerojatno ste naišli na barem 30 vaših prijatelja koji su se kleli da je "Mr. Robot" sve što su čekali cijelog svog života. Uglavnom, serija o mladom hakeru kojeg angažira zloglasni i misteriozni anarhist jedna je od najrazvikanijih novih serija, ali radi se o opravdanoj razvikanosti.

Naime, "Mr. Robot" nije oduševila samo gledatelje već i kritiku, a ako ne želite kaskati za ostatkom svijeta, što prije se uključite da imate o čemu razgovarati kad se sa svojim prijateljima (koji očito imaju višak vremena) nađete na kavi.

 

The Last Man on Earth

Žanr postapokaliptičnih filmova/serija rijetko kad dolazi u formi komedije, a upravo je to ono po čemu se "The Last Man on Earth" razlikuje od konkurencije.

Nakon što smrtonosni virus 2020. izbriše ljudski rod s lica Zemlje, Phil Miller jedini je preživjeli. Ili barem on misli da je tako.

Iako se ne radi o "hitu svih hitova", radi se o izuzetno simpatičnoj seriji s bivšim SNL-ovcem Willom Forteom koji je ujedno i tvorac serije, a ljubitelji ovog podžanra nikako je ne bi smjeli propustiti.

 

Last Week Tonight

John Oliver i njegov show sve se češće pojavljuju i u domaćim medijima zahvaljujući izuzetno zabavnim videima koji često postaju viralni hitovi, a mnogi ga vjerojatno pamte po odličnim komentarima skandala povezanog s čelništvom FIFA-e.

Međutim, ujedno se radi i o trenutno najutjecajnijem showu u SAD-u, a Oliverovi zabavni osvrti na društveno relevantne teme ne ostaju samo na sprdnji već sve češće potiču i promjene u društvu.

 

Unbreakable Kimmy Schmidt

Kimmy Schmidt velik dio života provela je u bunkeru koji je vodio mutni vođa kulta, velečasni Richard Wayne Gary Wayne, a nakon 15 godina izolacije, Kimmy je spašena i prisiljena je priviknuti se na ludi tempo New Yorka.

Radi se o novom projektu Tine Fey koja iza sebe ima izvrsni i nagrađivani "30 Rock", a njezin novi sitcom mnogi već nazivaju jednom od najboljih humorističnih serija "ere streaminga".

Stoga, vrijeme je da "izbindžate" odličnu prvu sezonu i pripremite se za drugu koja s emitiranjem počinje na proljeće 2016.

Pročitajte više