Dvije mladenke ušle u povijest: Održano prvo lezbijsko budističko vjenčanje na Tajvanu

NA TAJVANU se ove subote održalo prvo lezbijsko budističko vjenčanje u povijesti. Naime, Fish Huang i You Ya-ting, koje su zajedno već sedam godina, razmijenile su zavjete i molitvene krunice uz pratnju molitve 300 budista.

Shih Chao-hwei, budistička svećenica i profesorica na fakultetu, ponudila se vjenčati ih nakon što su je upitale odobrava li njihova religija homoseksualnost, prenosi Daily Mail.

"Svjedoci smo stvaranja povijesti. Dvije su žene spremne istupiti u javnosti i boriti se za ono što vjeruju kako bi pobijedile socijalnu diskriminaciju. Neki će se sigurno čuditi da je žena ta koja je vjenčala ovaj lezbijski par no budizam ne zadire u ideološke borbe. Navikla sam na čudne poglede", ponosno je izjavila Shih, poznata po borbi za društvenu pravednost i jednakost.

"Ne radimo to samo zbog sebe nego i zbog drugih koji žele ista prava", izjavila je Fish za Taipei Times.

Iako je prvotno drukčije dogovoreno, obitelji ovoga para nisu prisustvovale vjenčanju zbog straha od medijskog pritiska.

Tajvanska je vlada 2003. godine predložila kontroverzan zakon koji bi homoseksualcima trebao omogućiti sklapanje brakova te usvajanje djece, no predsjednik Ma Ying-jeou smatra kako je potreban konsenzus naroda prije nego što se zakon usvoji.

Ta je zemlja inače među liberalnijima u istočnoj Aziji, a da bi se podigla svijest o problemu, 80-ak lezbijskih parova prošle je godine izreklo sudbonosno "da" u isto vrijeme, što je privuklo oko tisuću njihovih prijatelja, rođaka te znatiželjnih prolaznika.

Pročitajte više