Elon Musk i Richard Branson otkrivaju tajne zanata: Što o poslu možemo naučiti od najboljih

Screenshot: YouTube

DIREKTOR Tesla Motorsa i osnivač SpaceXa Elon Musk i vlasnik Virgina Richard Branson u razgovoru za Google otkrili su neke svoje "male tajne", savjetujući buduće i postojeće poduzetnike diljem svijeta.

Osnovni savjeti

Svaki od njih tako je dao osnovni savjet poduzetnicima. Branson je poručio: "Ako imate odličnu ideju koja će poboljšati živote ljudima, jednostavno je provedite u djelo", a Musk dodao: "Bitno je da budete iznimno strogi u nastojanju da napravite nešto stvarno najbolje što možete, pronađite apsolutno svaku sitnicu koja s time ne valja i popravite je. Tražite negativne komentare, pogotovo od prijatelja".

O neuspjehu

Što se tiče neuspjeha Musk kaže: "U svim tvrtkama s kojima sam radio uvijek je postojao težak period. Najčešće je to nedugo nakon samih početaka. Sve se čini optimistično i uzbudljivo prvih šest mjeseci do godine dana, a nakon toga stvari kreću po zlu. Susrećete se s problemima koje niste očekivali, gazite na mine. Bude loše. Od druge do četvrte ili pete godine obično je prilično teško. Većina tvrtki prođe kroz taj period u kojem postoji stalni strah od propasti, a ako ste suosnivač ili direktor primorani ste odrađivati niz zadataka koje ne želite, a ako ih ne napravite tvrtka neće uspjeti. Ne postoji zadatak koji je servilan. To se i meni dogodilo. Nije tako dugo prošlo otkad su Tesla i SpaceX umalo propali".

Na to se nadovezao Branson: "Znao sam Elona kad se to događalo i iznenađen sam što još uvijek nije posijedio. A ono što pokušava objasniti je to da je jako tanka linija između uspjeha i neuspjeha. Sve je stvar preživljavanja. I u Virginu smo imali sličnu situaciju. Ljudi iz banke doslovno su nam sjedili na pragu. Borba za preživljavanje je ključna, većina tvrtki tu ne ispliva. Važno je sve ono što ćete naučiti iz procesa izgradnje. Ako ne preživite, a osam od 10 tvrtki ne preživi, izvucite iz toga sve što možete i pokušajte ponovo".

Paralelni projekti

Musk je po pitanju paralelnih projekata bio prilično jasan: "Nemojte to raditi", kazao je i dodao: "Ako vam je tvrtka u počecima trebate se usredotočiti na resurse. Ako ih raspršite šanse za uspjeh su vam puno manje. Nemojte pokušavati voditi dvije tvrtke odjednom. Ja nisam namjeravao voditi Teslu, ali na kraju sam bio primoran. Fokusirajte se na jednu tvrtku, radite koliko možete. Sedam dana u tjednu, bez pauzi, bez sna. To trebate raditi kad pokrećete tvrtku".

Na njegov komentar Branson je dodao jedan prijedlog: "Pronađite nekoga tko će vam na dnevnoj bazi voditi tvrtku i potrudite se da je ta osoba bolja od vas. Većina nas nikad nema dovoljno vremena pronaći takvu osobu pa ostanemo potpuno zatrpani poslom. A oslobađa vas kad imate obiteljski život, kad ste u stanju pogledati cjelovitu sliku, paziti na svoje tijelo. Nismo nužno mi sami najbolji izbor za vođenje tvrtke na dnevnoj bazi".

Što su još ova dvojica uspješnih poduzetnika imali za poručiti svima koji se odluče upustiti u poslovnu pustolovinu, provjerite u jednosatnom videu.

Pročitajte više