Engleski kralj Richard III. bit će pokopan u ožujku 2015. godine

Screenshot: YouTube

ENGLESKI kralj Richard III. čije je tijelo pronađeno prije dvije godine ispod općinskog parkirališta bit će dogodine pokopan u blizini mjesta na kojem je prije petsto godina ubijen u bitci, objavili su u četvrtak predstavnici katedrale u Leicesteru.

Ponovni pokop kralja u katedrali bit će 26. ožujka usprkos protivljenju Richardovih dalekih potomaka koji su htjeli da bude pokopan u Yorku, svojem uporištu na sjeveru Engleske iz kojega je vladao 26 mjeseci.

Richard III., zloglasan kao makijavelistički grbavac iz Shakespeareove drame, bio je posljednji engleski monarh koji je poginuo u bitci.

Nakon što ga 22. ožujka presele iz leicesterskog sveučilišta, preko Boswortha, Richard će tri dana biti izložen u katedrali da bi mu građani mogli odati počast.

Richard je poginuo u bitci na Bosworthskom polju kraj Leicestera 1485. i njegovom je smrću prestala postojati dinastija Plantageneta koja je vladala tristo godina. Tom je bitkom okončana 30-godišnja borba za vlast nazvana Rat Ruža.

Nije se znalo gdje je kraljevo tijelo sve dok ga nisu otkrili arheolozi sa sveučilišta u Leicesteru. Prepoznali su ga po zakrivljenoj kralješnici i ranama na glavi, a identificirali pomoću DNA.

Pročitajte više