Evo tko ima problema s ulaskom u noćne klubove Europe

Foto: Shutterstock

ČETVRTINA Arapa, Roma ili crnaca ne uspijeva ući u noćne klubove u Europi "zbog svoje boje kože", objavile su u subotu proturasističke udruge na temelju "ispitne noći" provedene u osam zemalja.

Francuska udruga SOS Racisme procjenjuje da je to "posljedica rastućeg utjecaja stranaka krajnje desnice" i poziva birače da ne glasuju za njih na izborima za Europski parlament 25. svibnja.

Kampanja se provodi nekoliko godina kako bi se izmjerila i osudila diskriminacija. Operacija je istodobno bila provedena u noći s petka na subotu u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Francuskoj, Italiji, Kosovu, Crnoj Gori i Sloveniji uz sudjelovanje spomenute francuske organizacije i drugih partnerskih udruga Europskog antirasističkog pokreta (European Grassroot Antiracist Movement, EGAM).

"Operacija je pokazala nasilnost rasne diskriminacije u Europi", piše SOS Racisme i objašnjava "U četvrtinu slučajeva, Arapima, Romima i crncima nije bio dopušten ulaz (u noćne klubove) u kojima su bili bijelci".

Prema priopćenju, 25 posto noćnih klubova postupilo je diskriminirajuće u Beču i Podgorici. U Velikom Tarnovom u Bugarskoj diskriminacija je iznosila 33 posto, a u Usti nad Labem u Češkoj 50 posto. U Parizu i Avignonu u Francuskoj diskriminacija je iznosila 20 posto, a u Rimu i Prištini 0 posto.

Za Sloveniju podaci nisu objavljeni, piše agencija AFP.

Udruge za borbu protiv rasizma drže da takvo stanje "nije slučajnost, već posljedica dugogodišnjeg rastućeg utjecaja stranaka krajnje desnice u Europi".

"Stoga je važno spriječiti ulazak tih stranaka u Europski parlament", ističe SOS Racisme i poziva birače da ih ne podrže već da povjerenje ukažu "demokratskim strankama":

U Francuskoj, Velikoj Britaniji, Danskoj, Finskoj, Nizozemskoj, Austriji i Mađarskoj, euroskeptične i eurofobne stranke mogle bi osvojiti prvo ili drugo mjesto na izborima za EP 25. svibnja.

Pročitajte više