Fotografija čovjeka na Marsu? Ne, to je samo Curiosity

Foto: NASA

MNOGOBROJNI teoretičari zavjera oduševljeno su primili vijest o novoj fotografiji objavljenoj na stranicama NASA-e smatrajući ih dokazom da nismo sami u svemiru.

Snimke koje je snimila NASA-ina kamera prikazuju nešto što se čini kao figura čovjeka koji radi na roveru Curiosity na Marsu.

Analizirajući fotografiju zaključili su da se radi o sjeni muškarca koji još pritom ne nosi nikakvu zaštitnu kacigu jer mu se nazire čupava, kratka kosa, a na leđima navodno nosi bosu s kisikom i zaštitno odijelo. Mnogi smatraju da ova fotografija dokazuje da na Marsu ima života.

Naravno, postoje i ufolozi koji tvrde da je sve samo slučajnost te da pobornici teorija zavjere jednostavno vide u sjenama ono što žele vidjeti. "Ovo samo dokazuje činjenicu da sjene doslovce vrebaju iza svakog ugla te da nam se igraju s maštom", rekao je Nigel Watson, autor knjige "UFO Investigations Manual".

Prije nešto više od mjesec dana objavljena je vijest da je rover Curiosity, koji je već dvije godine na Marsu, identificirao neobičan porast koncentracije metana za koji znanstvenici smatraju da bi mogao poteći od organizama nalik bakterijama. To je otkriće objavljeno u časopisu Science i premda ne postoje objašnjenja na biološkoj osnovi, stručnjaci se nekako nadaju da bi ipak moglo značiti mogućnost života na Marsu.

Cilj istraživanja koje obavlja rover Curiosity na Marsu jest otkriti postoji li okruženje koje bi moglo podržati i jednostavne oblike života te može li Crveni planet jednog dana biti pogodan za život.

Pročitajte više