Fotografije kao dokaz da je jedino što nas ograničava naša mašta

Screenshot: YouTube

PREDAVANJA s TED-a nepresušno su vrelo informacija.

A ima ih toliko da ponekad do svojeg mjesta u medijima dođu sa zakašnjenjem. Primjerice, svoje predavanje foto-čarobnjak Erik Johansson održao je još 2011. godine, ali ono je definitivno vrijedno pažnje. U njemu objašnjava kako funkcionira realnost u vrijeme Photoshopa, a neki njegovi zaključci sežu daleko izvan domene fotografije.

Johansson kaže da voli da proces stvaranja umjetničke fotografije ne završava nego počinje u trenutku pritiska gumba na fotoaparatu: "Zanimale su me fotografije koje će ljude natjerati da zastanu na trenutak i promisle prije nego što ih shvate. Tako da se više radi o lovljenju ideje nego o lovljenju trenutka".

Također, pojasnio je i zašto je moguće spajati fotografije i stvarati optičke iluzije: "Kako funkcionira iluzija? Ponekad je stvar perspektive, ali većinom se radi o tome kako mi sami interpretiramo svijet. Ne radi se o tome što je realistično, već o tome što mi smatramo realističnim", poručuje.

Osim toga, za one koji se žele i sami upustiti u stvaranje ovakve umjetnosti, objasnio je koja su tri temeljna pravila za nastanak uvjerljivih (ne)realističnih fotografija: perspektive na fotkama moraju biti iste, isto mora biti i osvjetljenje te rubovi kod spajanja moraju biti neprimjetni.

Na kraju Johansson poručuje: "Jedino što nas ograničava jest naša mašta". Više pogledajte u videu.

Pročitajte više