Godišnjica smrti velikog Krleže

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije 32 godine preminuo je jedan od najvećih hrvatskih književnika Miroslav Krleža.

"Draga moja B voli te MK" - stajalo je na kraju svakog pisma koje je svojoj voljenoj Beli slao Krleža. Ljubav poznatog pisca i glumice trajala je pune 62 godine. Nije ih pokolebala ni bolest zbog koje su do Beline smrti bili razdvojeni. Kada je Bela početkom travnja 1981. završila u bolnici, već teško pokretan Krleža nije odustao od svoje rutine.

"Njegov vozač Josip je svaki dan s tim pismom ljubavi i potpore te žutom ružom išao u bolnicu raspitati se za njezino zdravlje ili s njom porazgovarati, a potom se vraćao Krleži i referirao".

Krleža je, ističe kustosica Vesna Vrabec, bio romantičar do kraja, a od Bele ga nije razdvojila ni smrt. Zajedno su sahranjeni na Mirogoju. U kući u kojoj je dvoje umjetnika provelo 30 godina i danas stoje Krležine knjige i časopisi koje je čitao. Njegov rekord po broju napisanih djela još uvijek nije pobijen.

"Krleža se ogledao u svim književnim formama - od pjesama, priča, eseja, novela, drama, romana, polemika, putopisa. Doista, ne postoji književna forma u kojoj se Krleža nije ogledao".

Na obljetnicu njegove smrti, muzej grada Zagreba otvorio je vrata Krležina doma. Broj znatiželjnika iznenadio je i samu kustosicu pa su u jednom trenutku frcnule i iskre. Neki od posjetitelja su se požalili na, kako su rekli, lošu organizaciju muzejskog razgleda. Smetalo im je što su morali čekati do punog sata, za kada je bio predviđen razgled muzejskog postava. Čak su zatražili i Knjigu žalbe.

No knjiga žalbe na kraju nije trebala, a o dojmovima onih koji su se najviše bunili na početku, procijenite sami.

"Je li vam se svidjelo? - Jest, bilo je super", rekao je jedan od posjetitelja. Drugome se toliko svidjela tura po Krležinoj kući, da je išao u obilazak dvaput.

Pročitajte više