Gola Maja se vratila u Daruvarske toplice



DARUVARSKA Gola Maja ponovno je na starom mjestu. Njen su povratak u Daruvar svojim dolaskom pozdravili brojni građani, zainteresirani šetači, nekadašnje i sadašnje vodstvo grada i Daruvarskih toplica, u čijem je vlasništvu.

Dugo se čekala ta 57. godina prošlog stoljeća kada je Gola Maja prvi put pronašla svoje mjesto na postolju u parku Julija Jankovića, s kojeg je ukradena u noći na 15. ožujka ove godine. Zahvaljujući brzoj medijskoj reakciji i sveobuhvatnoj policijskoj istrazi te pomoći građana, Maja je pronađena. Međutim, bila je izrezana u dijelove namijenjene prodaji po kilogramu bronce od koje je izrađena. Odmah nakon pronalaska skulpture, krenulo je njeno sastavljanje i restauracija, koja je uspješno obavljena u Ljevaonici umjetnina u Zagrebu.

Vrijednost skulpture Kupačice, osim u potpisu Antuna Augustinčića, skriva se i u činjenici da je upravo Maja simbol liječenja neplodnosti u Daruvaru. Na njenom ponovnom postavljanju u Julijevom parku, ravnatelj Daruvarskih toplica Marcel Medak još je jednom zahvalio svima.

"Ja bih se ovom prilikom zahvalio svima koji su nam pomogli njenom povratku ovdje. Prije svega medijima, djelatnicima policijske postaje i kolegama iz Daruvarskih toplica, a danas sa zadovoljstvom otkrivamo ovdje Golu Maju", rekao je Medak.

Daruvarski se gradonačelnik nije ustručavao provjeriti čvrstoću vraćene Gole Maje. Prije otkrivanja i čvrstog stiska, Dalibor Rohlik je rekao.

"I poslije 40, 45 godina to je rijetka skulptura koja se stavlja na njeno prijestolje gdje i pripada i ponovo će nastaviti biti ukras ovog perivoja Julija Jankovića", rekao je Rohlik.

Maju je zajedno s gradonačelnikaom otkrio pomoćnik ravnatelja Daruvarskih toplica Bruno Marić, podsjećajući na Kupačicin put Daruvarskim parkom i njenu simboliku.

"Posebno mi je zadovoljstvo vidjeti ravnatelja Daruvarskih toplica Rollinsa koji je utjelovio liječenje neplodnosti. Ova naša Gola Maja je simbol te priče i to je nešto što ćemo mi nastaviti putem kojeg je utjelovio gospodin Rollins", naglasio je Marić.

Maja više nije sama. Prati je budno oko kamera i druge sigurnosne mjere.

Pročitajte više