Gospođin dnevnik: Novi prijatelji

Foto: Index

VOLIM sretati nove ljude. To me doista veseli. Nova energija, nova iskustva, drukčiji pogledi na život potiču nas na razmišljanje o nama samima.

Susreti po kućama i male intimne zabave idealna su prilika za takva nova poznanstva. Prošli vikend na prijateljičinom se rođendanu okupilo petnaestak njezinih prijatelja od kojih sam poznavala samo dvoje. Pravi izazov za one koji traže novo društvo. Opuštena i šarmantna domaćica dala je sve od sebe da se gosti osjećaju kao kod kuće. Uz dobru glazbu, ukusnu hranu i fino piće, svi smo vrlo brzo postali novi najbolji prijatelji. Tako nam je bilo lijepo da se netko izvrsno dosjetio kako bismo trebali negdje zajedno na put.

Sloboda

Ideja je naišla na oduševljenje svih prisutnih. Jedan od gostiju, samozatajni simpatični psihijatar, ponudio se da će nam organizirati nezaboravan vikend. Voli putovati i zna puno lijepih mjesta koja nisu preskupa. Prepustimo sve njemu i zabavljajmo se dalje, rekao je. Siguran je da će nam biti sjajno, a njemu se valjda može vjerovati. Nazdravili smo još jednom za prijateljstvo, još jednom za putovanja i još jednom za prvi dan ljeta. Psihijatar je bio tako sretan da je nazdravio još jednom za sreću. Osjećao se opušteno. Nakon dugo vremena, ovo mu je prvi slobodan dan. Tako mu je bilo lijepo da je poželio zaplesati. Ne pamti kada zadnji put tako uživao u životu punim plućima, pa je nazdravio i za ples. Svi smo mu se pridružili. Zabava je bila na vrhuncu.

Taj divan osjećaj slobode i sreće istovremeno, prožeo mu je cijelo tijelo. Oduvijek se htio baviti plesom, ali roditelji su forsirali medicinu i košarku jer je već kao dječak bio jako visok. Osim toga, ples nije za muškarce, govorio je tata. Čak je zbog te očeve izjave dugo imao problema sa svojim seksualnim identitetom. Godinama je izbjegavao situacije u kojima se plesalo. Mogao je samo unutar četiri zida svoga stana biti ono što jest. Odjednom je shvatio da nikad nije kasno za novi početak. Novi najbolji prijatelji stvorili su poticajno ozračje za njegovu dugo sputavanu kreativnost. Nazdravio je i za to. Trčao je nezaustavljivo u ritmu glazbe iz kuće u vrt i natrag, s čašom crnog vina u ruci. Bio je slobodan. Slobodan i sretan. U jednom trenutku osjetio se spremnim za piruetu. Bilo je to jače od njega. Vrtio se i vrtio sve dok nije pao u bonsai vrt. Nekako se, pri padu, spretno uspio uhvatiti za domaćicu i pasti na nju. Dobro da se tako dogodilo, jer bi inače, onako visok, sigurno nešto slomio. Srećom, domaćica se samo lagano natukla, ništa ozbiljno. Više su je zaboljela skršena bonsai stabla. Ali kao pravoj domaćici i dalje joj je bilo najvažnije da gostima bude dobro. Svi smo se složili da je pravo vrijeme za mali predah i kavu za psihijatra. Jako se razveselio što njegovi prijatelji misle na njega, pa je nazdravio za kavu. Poželio nam je pokloniti set svojih najdražih pjesama za ples. On će puštati glazbu. Nešto što ga podsjeća na srednjoškolske dane. Procijenio je da će se svima svidjeti italo disco. Tko bi mu mogao reći ne. On je ipak psihijatar.

Razočaranje

Samopouzdanje mu je tako naraslo da je u prolazu sve žene razdragano i odvažno pljeskao po stražnjici. Jednom mužu se to nije dopalo, pa je reagirao, ali psihijatar to nije najbolje primio. Naredio mu je da sjedne i zašuti. Nije nikoga puštao da ode kući, a domaćicu je zaključao u wc jer je nešto počela prigovarati zbog crnog vina koje mu se prolilo po bijelom kauču. Glupe babe uvijek sve pokvare. Razočarali smo ga. Ljudi su ipak zli. Uvijek kad pomisli da je našao prijatelje, završi tako da mu svi odjednom okrenu leđa. Kad se samo sjeti kako je bio sretan kad nam je htio organizirati putovanje. Jednostavno mu nije jasno.

Gdje je nestao čovjek, zapjevao je u suzama. Savladali su ga osjećaji. Naglo je ustao, istrčao iz kuće, sjeo u auto i odjurio. Domaćica je iz wc-a slabašnim glasom zvala upomoć. Morali smo razvaliti vrata, jer je psihijatar spremio ključ u džep. Nazdravila sam za život, jer na kraju, sve je dobro što se dobro završi. <3

 

Pročitajte više