Gospođin dnevnik: Srodne duše, on i njegova majka

Ilustracija: Index

NIJE lako upoznati srodnu dušu. Grad je pun usamljenih žena i muškaraca koji nikako da se sretnu. Moja prijateljica je, izgleda, ipak uspjela. Kažu da je za sreću u vezi važno naći partnera koji ima sličnu životnu situaciju, pogotovo u zrelim godinama. Ipak se u novoj vezi nekako bolje razumiju žena i muškarac koji, primjerice, imaju prethodne brakove i djecu, nego kad jedno od njih nema takvo iskustvo. To olakšava mnoge stvari. Međusobno razumijevanje i podršku tad je puno lakše postići, a to nam svima treba.

Zajednički život

Moja prijateljica poželjela je unijeti promjene u svoj život. Već četrdeset godina živi s mamom. Nije to planirala. Jednostavno, tako se dogodilo. Izlasci je nikada nisu previše zanimali. Staložen život i dobar posao bili su joj sasvim dovoljni. Srećom, nije dugo tražila. Naletjela je na muškarca, zgodnog i uspješnog četrdesetpetogodišnjaka koji ima gotovo istu životnu priču. To ih je i zbližilo. On također živi s majkom. Oduvijek. Kao sin jedinac rano je shvatio da mama ima samo njega. Voljela je to isticati. Osobito kad bi pokrenuo temu preseljenja. Mama bi mu lijepo objasnila da nema potrebe za takvim ishitrenim potezima. Stan je dovoljno velik za njh dvoje, a on, sin jedinac, jednoga će dana sve naslijediti. To mu je bilo dovoljno. Osim toga, kad malo bolje razmisli, glupo mu je bacati novce na neki podstanarski stan. Naravno, mama se složila. Dvoje razboritih ljudi brzo se dogovore.

Anđeli postoje


Upoznao je moju prijateljicu na promociji knjige o anđelima čuvarima i duhovnim vodičima. Oboje su dugo radili na sebi, a ovo je bila kruna njihovog puta ka samospoznaji. Dopao joj se čim ga je ugledala. Čekanje se isplatilo. Izbjegla je sve one pogrešne muškarce, razočaranja koja uz to idu, traume, frustracije, osjećaje krivnje i duge oporavke. Osim što je bio jako zgodan i muževan, ubrzo se pokazao i kao vrlo inteligentan. Imao je par zanimljivih pitanja za autora knjige. Vidjelo se da vlada materijom. I ona se odvažila i postavila pitanje. U publici se razvila poticajna diskusija o anđeoskim porukama. Pozvao ju je na sok. Dugo su razgovarali. Baš kad je postalo najzanimljivije, morao je otići jer mama voli da zajedno gledaju seriju. Njoj je to bilo sasvim razumljivo, jer je i njoj njena mama zbog toga poslala već nekoliko poruka.

Nakon tri mjeseca nježnog prijateljstva i dugih šetnji, ona je sramežljivo potegnula pitanje o konzumiranju njihove veze. Vole se, zaljubljeni su, razmišljaju o braku, čemu čekati? Nije mu to dosad palo na pamet, ali prijedlog mu se svidio. Pokušat će se nekako organizirati. Iako su obje starice čeličnog zdravlja, rijetko izlaze.  Srećom, njegova majka ide za tjedan dana sestrični na rođendan. Pozvan je i on, naravno, ali izmslit će da ga boli glava, izvući će se nekako.

Došao je i taj dan. Kad je rekao mami za glavobolju, inzistirala je da ostane kod kuće. Rekla je da joj je važniji on od rođendana, samo njega ima. Uvjeravao ju je da mu je bolje, ali da baš nije raspoložen za druženje. Zabrinula se da nije možda u depresiji. Ili mu ne odgovara njeno društvo. Ako je tako, onda najbolje da ona odseli u starački dom. Tu se skoro predomislio, ali ipak nije pokleknuo. Uspio je uvjeriti majku da će se sam snaći i da stvarno nema potrebe sada zvati doktoricu. Skuhala mu je čaj, priredila šalicu, žličicu i med i otišla.

Strast i istina

Iščekivanje zna biti slatko mučenje. Bio je silno nestrpljiv, poput dječarca. Moja prijateljica je prvi put u životu osjetila istinsku strast. Na rukama ju je nosio do kreveta svoje dječje sobe. Sve je bilo upravo kako treba biti. Od nježno plave posteljine na tom malom krevetu, do postera na zidovima. Odjednom se sjetio da bi trebao nazvati mamu i pitati  je kad da dođe po nju. Bolje da to sad napravi, pa je miran. Svejedno, ništa nije moglo narušiti sklad tog divnog dana. Dok su tako zagrljeni ležali, rekao joj je da je voli. Čak razmišlja o tome da mami kaže kako ima djevojku. Međutim, izgleda da još nije bio spreman za to.  Kad je čuo kako mama otključava stan, nevjerojatnom brzinom se odjenuo,  izbacio moju prijateljicu iz kreveta, nabacao posteljinu na nju, naredio joj da šuti i odjurio dočekati mamu. Došla je ipak taksijem. Sjetila se da sigurno nije popio čaj koji mu je priredila. Dok se mama presvlačila u svojoj sobi, na brzinu je izgurao moju prijateljicu iz stana. Bio je bijesan na nju, jer je zbog nje morao lagati mami. To mu nije trebalo. Tužna i zbunjena, vratila se kući. Sjela je na kauč i pogledala s mamom film. Bilo joj je malo bolje. Odlučila je da neće više ovako nesmotreno eksperimentirati. U životu je najvažnije kad uspijemo prepoznati svoje potrebe.

Pročitajte više