Gradonačelnik New Yorka zamjerio se Liamu Neesonu

Foto: Press

NOVI gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio želi konjske kočije u Central Parku zamijeniti električnim 'old-timerima', ocjenjujući da je ta duga tradicija u Velikoj Jabuci nehumana, čime je izazvao val nezadovoljstva brojnih sugrađana, a među njima i poznatog glumca Liama Neesona.

"Riješit ćemo se kočija. To nije ni humano ni suvislo u 2014.", izjavio je De Blasio krajem prosinca, obećavši tada da će to riješiti "u prvim danima mandata, početkom siječnja".

U veljači su konji i kočije i dalje u New Yorku, no De Blasio poručuje da "o tome nema pregovora". Obećao je pritom da će razgovarati s onima koji žive od te turističke atrakcije koja upošljava 220 konja i 170 kočijaša na puno radne vrijeme za 68 kočija.

Lobistička skupina NYClass, koja zagovara ukidanje kočija, navodeći da gusti promet u gradu predstavlja opasnost za konje, dala je De Blasiu 1,3 milijuna dolara u kampanji za gradonačelnika kako bi ukinuo tu tradiciju. "Radi se jednostavno o zaštiti životinja", tvrdi Chelsie Schadt iz lobističke skupine.

No, Steven Malone, kočijaš u Central Parku od 1987., smatra optužbe "smiješnim" i tvrdi da je konjima u New Yorku odlično, da ih se brižno timari i pazi da nisu preopterećeni.

Njemu se u obranu kočija pridružio i poznati glumac Liam Neeson koji je pozvao De Blasia i 51 vijećnika gradskog poglavarstva da posjete štale u kojima se drže konji i sami se uvjere u njihov tretman. Za sada se nitko iz gradskih vlasti nije odazvao tom pozivu.

De Blasio i NYClass međutim uporno zagovaraju električne 'old-timere' koji bi, kako smatraju, bili turistima jednako atraktivni, a vozili bi ih sadašnji kočijaši.

"No, ne možete na silu stvoriti tradiciju. Ne možete prisiliti dječicu i razdragane turiste da pomaze branik automobila", odgovara im Malone.

Udruga kočijaša - Horse and Carriage Association (HCS) - upozorava na jedan, puno važniji motiv De Blasia da ih ukine. Naime, štale se nalaze na atraktivnoj lokaciji na zapadnom dijelu Manhattana, Clinton Park Stables na W. 52., vrlo vrijednom zemljištu koje je zapelo za oko građevinskom lobiju.

"Na djelu je čudna kombinacija interesa zaštitara životinja i građevinskog lobija koji su potrošili goleme količine novca i vremena da bi De Blasio bio izabran", tvrdi glasnogovornica HCS-a Christina Hansen. Dodaje da HCS neće prodati svoje štale ni pod koju cijenu.

Kako argumenti obiju strana nisu pali na plodno tlo, bitka za njujorške kočije preselit će se u sudnicu.

Pročitajte više