Hoće li u ratove uskoro vojnici kiborzi?

ZNANSTVENICI smatraju kako bi oružane snage mogle znatno napredovati razvojem neuroznanosti, piše BBC. Studija napravljena na Državnoj akademiji znanosti u Velikoj Britaniji dokazala je potencijalne dobrobiti za vojsku i policiju ukoliko neuroznanost krene u tom smjeru. Predviđaju nove droge koje podižu produktivnost, uspavaju protivnike ili zatočenike natjeraju da "propjevaju". U izvješću studije predlažu se naprave koje bi bile spojene na mozak vojnika, a funkcionirale bi otprilike poput računalnog sučelja. Tako bi se mozgom moglo kontrolirati oružje, no i umjetni udovi.

"Kako čovjek može procesuirati slike, poput meta, puno prije nego što je sam svjestan toga, oružje koje bi bilo spojeno s mozgom imalo bi mnoge prednosti što se tiče brzine i preciznosti", stoji u izvješću.

Jedno od gorućih pitanja jest pitanje odgovornosti u slučaju u kojemu je čovjekov mozak spojen na stroj.  "Ako kontroliraš tu napravu spojenu na mozak i pogodiš krivu metu, tko je kriv za to? Ti ili naprava", pita se kognitivni neuroznanstvenik Vince Clark.

Dodao je i kako se ne osjeća ugodno znajući da bi vojska i policija mogle iskoristiti dostignuća neuroznanosti u svoje svrhe, jer to znači da bi njegova istraživanja mogla povećati nečiju patnju.

"Linija između pojedinačne odgovornosti i funkcioniranja naprave je nejasna. Gdje prestaje čovjek, a gdje počinje stroj", pita se.

Ministarstvo obrane još se nije izjasnilo o ovom izvješću.

Pročitajte više