Hrvatska pomogla: Za žrtve poplava sakupljeno 3,2 milijuna kuna

Foto: FAH/HRT

HUMANITARNI koncerti "Hrvatska pomaže" koji su se održali u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a na kojima su sudjelovale i osobe iz hrvatskog političkog, kulturnog i sportskog života javljajući se na pozive.

Koncertu se pridružio i predsjednik Ivo Josipović koji je zasvirao klavir s Goranom Baretom i Majkama.

"Evo prelijep je osjećaj jer je ovo večer kada Hrvatska pokazuje solidarnost, ljubav i kad pomaže onima kojima je pomoć potrebna. Hrvatska je puno puta pokazala da kada je potrebno da smo svi zajedno i da želimo pomoći i zato evo hvala svima." Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić među prvima je dežurala na donatorskom telefonu.

"Dosta, što su više gledali na televiziji to su se više ljudi javljali, na početku očito nisu znali kad počne ali sad kad su gledali na televiziji program onda su se počeli jako intenzivno javljat. I zanimljivo javilo se dosta ljudi, baš iz cijele zemlje, ali dosta djece. A svašta se radi ovo je jedna šira akcija i ovo je još jedna podrška, ja bi rekla jednom pozitivnom valu u solidarnosti u društvu, to je možda najvažnije od svega." Među brojnim političarima i javnim osobama na telefone se javljao i premijer Zoran Milanović.

"Pa s obzirom da se prikuplja novac već danima, dosta ljudi, jer ovo već traje, ovo je jedna baš magnituda. Ovo je baš moćna akcija i nadam se da više uskoro neće trebati. Oni imaju i Vladu da za njih u ovakvim trenutcima nešto napravi, onda kasnije ako Europska unija nešto da da, ako neda neda, jer nemožemo krivotvoriti podatke. Dakle vidjet ćemo kolika je šteta i onda ćemo tražiti pomoć. Ona nikad nije velika, to je jedan mali dio prema tome moramo sami.", rekao je premijer. Ministar zdravlja Rajko Ostojić zadovoljan je odazivom građana, a komentirao je i trenutnu zdravstvenu situaciju na poplavljenim područjima te najavio planove uoči posjeta Županji, gdje se danas sastaje s kolegama ministrima zdravlja iz Srbije i Republike Srpske.

Nema znakova epidemije. Idem ponovo u Vukovarsko Srijemsku županiju, u Županju, nakon toga ću otići i u Doboj vidjet ćemo kakva je situacija tamo. Danas sam bio i u Orašju, na neki način pomoći općoj bolnici Orašje", rekao je Ostojić.

I gradonačelnik Zagreba Milan Bandić javljao se na telefon, te još jednom pozvao građane da još koji put okrenu već dobro poznati broj.

Uz premijera Milanovića i predsjednika Ive Josipovića, na telefonskoj vezi s građanima bili su mnogi iz svijeta politike, kulture, sporta i medija.

Na Trgu bana Jelačića nastupili su Aerodrom, Mejaši, Severina, Vatra, Novi fosili, Silente, Goran Bare i Majke, Aki, Hus i Brk, Neno Belan i Fiumens, Massimo, Hladno pivo, Elemental, Colonia, Psihomodo pop, Bosutski bećari i mnogi drugi!

Na splitskoj Rivi za stradale u poplavama pjevali su Gibonni, TBF, Marijan Ban, Doris Dragović, Jelena Rozga, Meri Cetinić, Giuliano, Jole, Libar, klape Rišpet, Sinj, Cambi Split i klapa Hrvatske ratne mornarice!

Na riječki Korzo pozivaju Let 3, Gustafi, Damir Urban i Atomsko sklonište i brojni drugi.

HGU izdao je priopćenje da im se javilo više od 120 izvođača koji su željeli nastupiti, no u tako kratkom vremenu nije bilo moguće organizirati višednevne koncerte pa se razgovara s HRT-om i drugim gradovima da ovo bude tek početak kontinuiranih akcija pomoći, koje bi trajale do kraja ove godine, a po potrebi i duže.

Valja spomenuti i kako je do ponoći na broj 060 90 11 ostvareno 525.910 poziva i sakupljeno 3.286.937 kuna.

Poplavljenim područjima pomaže se pozivima na donatorski telefon 060 90 11 i žiro račun Crvenog križa IBAN: HR 6923400091511555516, poziv na broj 08.

Pročitajte više