Humor obilježio središnji dio Festivala novog cirkusa

DVJEMA izvedbama predstave "L'Autre" ("Drugo") belgijski performer Claudio Stellato zaintrigirao je i nasmijao publiku osmog Festivala novog cirkusa.

Uz jednostavnu scenografiju koja se sastoji od crvenoga tepiha, samostojećeg ormara i noćnog ormarića, Stellato je predstavio zaigranu scensku priču u kojoj se bori s naizgled svojeglavim komadima namještaja, ali i nevidljivim silama koje ga bacaju po sceni.

Umjetnik se uvlači u ormarić, putuje s njim na leđima poput puževe kućice ili pak balansira na velikom ormaru u položajima koji se opiru prirodnim zakonima, stvarajući čudesnu atmosferu u kojoj iza svakog pokreta ormara, "samozalupajućih" vrata ormarića ili oživljenog tepiha leži nova zagonetka. U jednom se trenutku osvjetljava cijeli prostor scene otkrivajući da neobični slijed događaja ne producira nikakva skrivena mehanika. U završnoj sceni Stellato korača po polegnutom ormaru i potom nastavlja hodati po zraku, nestajući u tami.

Na naklon publici ipak izlaze dvojca: "L'Autre" je predstava zajedničke suradnje Stellata i Martina Firketa, vidljivog i nevidljivog performera koji omogućuju da potpuno povjerujemo u svijet u kojem objekti imaju volju, ali i smisao za humor.



Subotnju večer u Pogonu Jedinstvo obilježio je humorni odmak od novomagijskog programa festivala. Domaći umjetnici iz Triko Cirkus Teatra izveli su svoju kazališnu uspješnicu "Slavuj". Neobična klaunska obitelj silom želi udati 37-godišnju kći. Nakon njezina mladenaštva u krletki, konačno nailazi mladić, ali čini se da ga njezini roditelji moraju malo pogurnuti u smjeru dugo iščekivanoga braka. Predstava niže seriju humornih situacija kojima se ismijavaju društveni rituali poput vjenčanja, ali i opća težnja za kontroliranjem (poželjne) sudbine.

Belgijskom i hrvatskom izvedbom završio je program Festivala novog cirkusa u studenom, ali prava festivalska završnica očekuje nas u prosincu, kad publika može očekivati nove inovativne programe u produkciji Male performerske scene. Više informacija o predstojećem festivalskom programu možete pronaći na www.cirkus.hr.

Pročitajte više