I Russell Brand se oglasio povodom napada na Charlie Hebdo

Foto: Guliver Image/Getty Images

RUSSELL BRAND ovih je dana, u jeki događaja koji su potresli svijet, vezanih za napad na redakciju lista Charlie Hebdo, bio poprilično tih, što je za njega, u posljednje vrijeme, poprilično čudno.
 
No, onda se konačno oglasio, na svom blogu. "Bio sam na odmoru, u zemlji u kojoj je slab signal", objasnio je Brand.
 
U svojoj je objavi na blogu pozvao javnost na stišavanje tenzija i straha, te na izbjegavanje generaliziranja.
 
"Grozna je činjenica da je nasilje ove vrste gotovo nemoguće zaustaviti. No, ako odlučimo vikati, ako i sami potičemo nasilje, slučajno ili namjerno, kako ćemo tako spriječiti daljnje nasilje? Više podjela? Više granica? Više sumnji? To je upravo filozofija koja nas je dovela ovdje", piše, između ostaloga, Brand na svom blogu, te dodaje:
 
"Naše jedino učinkovito oružje protiv terora jesu suosjećanje i ljubav".
 
Brand je dao i svoju punu podršku slobodi govora: "Kao vjernik poštujem sve druge vjere, a kao čovjek poštujem slobodu govora".
 
No, izrazio je i svoje strahove i objasnio zašto se boji. "Bojim se zbog toga što mislim da se ništa ne može napraviti, ali zapravo može. Mogu voljeti i poštovati druge, i tako prebroditi strah. U zemljama u kojima vjernici i oni koji to nisu žive zajedno treba početi više primjenjivati osnovnu 
poruku svih religija - 'budi dobar prema drugima'.
 
To je jedino sigurno. Sve drugo su spekulacije: čija je knjiga bolja, čiji je bog moćniji. Nitko od nas ne zna što je iza svega toga, ali pakao i raj mogu biti na Zemlji, a mi odlučujemo što ćemo od to dvoje izabrati".
 
Svoju je objavu zaključio riječima: "Moramo se voljeti, jače nego što oni mrze. U ime Boga, Alaha i Charlieja, u ime svih nas".
 
 
 

Pročitajte više