I to postoji: Dijagnosticiran mu "sindrom kroničnog kašnjenja"

Foto: Shutterstock

JIM DUNBAR oduvijek je kasnio na sve dogovore i obveze, a nedavno je saznao kako to nije njegova krivica, već zdravstveni problem.

Dunbar je uvijek kasnio u školu i nogometne utakmice, a čak i kad je bio na godišnjem odmoru dolazi bi na dogovore s prijateljima prekasno. Izgubio je nekoliko poslova zbog toga, mnoge su ga djevojke satima čekale da se pojavi na prvom spoju, a zakasnio je i na par sprovoda.

Nedavno je 57-godišnjak iz Škotske odlučio pogledati film u kinu stoga je, imajući na umu svoj problem, 11 sati unaprijed počeo planirati svoj izlazak kako bi stigao na vrijeme. No, ipak je uspio i u ovom slučaju zakasniti 20 minuta.

Napokon je odlučio upitati liječnika ima li možda on odgovor na enigmu koja ga prati od djetinjstva. Nakon što je pola sata zakasnio na sastanak s liječnikom, prošao je brojne testove koji su stručnjake naveli na zaključak da je riječ o mentalnom poremećaju koji pogađa isti dio mozga kao i poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje, poznatiji pod engleskom kraticom ADHD.

Taj poremećaj, koji je nažalost neizlječiv, sprječava Dunbara da valjano procijeni koliko dugo nešto traje.

"Ponekad me to veoma deprimira. Veoma mi je pomoglo saznanje da je riječ o medicinskom problemu", rekao je Jim Dunbar za The Evening Telegraph. "Razlog zašto sam izašao u javnost sa svojim slučajem jest taj što sigurno još negdje postoje ljudi kao ja koji još ne znaju da kašnjenje nije njihova krivica".

Iako mu je dijagnosticiran "sindrom kroničnog kašnjenja", Dunbaru i dalje obitelj ne vjeruje da on ne kasni uvijek svojom krivnjom.

Pročitajte više