IBM namjerava stvoriti računalo koje će pokušati odgovoriti na pitanja o porijeklu svemira

SRETNA vijest za ljubitelje Douglasa Adamsa, IBM gradi računalo koje bi trebalo odgovoriti na "pitanje o porijeklu svemira", prenosi Singularity.

A sad preciznije i s malo manje senzacionalizma. IBM i ASTRON (nizozemski institut za radioastronomiju) dizajniraju 33 milijuna eura "teško" računalo koje će na dnevnoj bazi obrađivati podatke koje će prikupljati radioteleskop za koji će se pobrinuti međunarodni konzorcij SKA (Square Kilometre Array). Između ostalog, provjeravat će radio valove iz svemira i na taj način pokušati doći do nekih važnih odgovora.

Računalo će biti povezano s teleskopskim antenama koje će se protezati na prostoru od gotovo pet tisuća četvornih kilometara, a obrađivat će 100 puta više informacija od CERN-ovog Large Hadron Collidera. Da bi nam približili brzinu, znanstvenici su rekli da će računalo "obrađivati podatke brže od 100 milijuna najbržih računala današnjice".


"Uzmete li dnevni globalni promet na internetu i pomnožite li to s dva, dobit ćete približnu količinu podataka koju će radioteleskop svakodnevno prikupljati", rekao Ton Engbersen iz IBM-a.


Računalo bi trebalo biti dovršeno do 2024., a teleskop će tada biti u stanju istraživati galaksije u nastanku, tamnu materiju pa i sam Veliki prasak. 

Ovaj izuzetno moćni teleskop biti će 50 puta osjetljiviji i 10 tisuća puta brži od bilo kojeg postojećeg radioteleskopa. Što se količine prikupljenih podataka tiče, Large Hadron Collider trenutno prikuplja između 10 i 100 puta manje nego je zamišljeno za SKA (egzabajt dnevno).

Gradnja bi trebala započeti 2016., a danas će se u Amsterdamu sastati direktori projekta i dogovoriti mjesto teleskopa i antena koje će biti porazmještene po zemljinoj površini. 

Pročitajte više