Index vas vodi na fantastične Compagnie XY u Lisinski!

Foto: Press

NAKON turneje po Sjevernoj i Južnoj Americi, slavna francuska cirkuska skupina Compagnie XY ove subote stiže u Zagreb. U ovom najmnogoljudnijem akrobatskom postavu pozornicu Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski zauzet će čak sedamnaestero akrobata, a predstava počinje u 20 i 30! Ta novocirkuska senzacija koja je cijeli jezik predstave prenijela u svijet vrhunske akrobatike kombinira iznimnu tehniku s nježnošću. Agilna tijela lete zrakom, a ljudski se tornjevi dižu u vis!

Compagnie XY skupina je koja ideju akrobatike okreće naglavačke, pokazujući cirkuski jezik na načine koje još nismo poznavali. Predstava koja obgrljuje rizik kao akrobatsku svakodnevicu vodi izvođače u rituale toliko raznolike da čas nalikuju ragbijaškoj utakmici, čas elegantnim baletnim piruetama. Nelišena društvenog komentara, ova poznata skupina akrobata slavi podršku, povjerenje i zajedništvo kao metode daleko efikasnije od sigurnosnih mreža ili pojaseva.

Iz naziva skupine ispravno se naslućuje jednakost spolova, pa se minimalističkoj sceni, gotovo bez rekvizita, ravnopravno predaju i akrobati i akrobatkinje u smjeni konstantnih iznenađenja. Tijela akrobata crtaju arabeskni dizajn, grade impresivne ljudske stupove i piramide, sve sa zadivljujućom lakoćom. Skaču, plešu i rezoniraju u virtuoznom prikazu akrobatskog baleta. "Le Grand C" vodi nas na putovanje iznad cirkuskoga ringa.

Compagnie XY osnovana je 2005. godine na inicijativu Abdela Senhadjija i Mahmouda Louertanija. Sa svojom prvom produkcijom "Laissez-porter" proputovali su petnaest zemalja, s više od dvije stotine izvedbi. Godine 2009. premijerno su izveli "Le Grand C", suvremenu cirkusku predstavu koja miješa različite generacije i vještine kako bi ispričala priče svojim poetskim jezikom.

Dvoje najbržih Index nagrađuje dvjema ulaznicama za ovaj spektakl. Sve što trebate napraviti jest poslati e-mail sa svim svojim podacima i naslovom "Compagnie XY" na index.nagrada@gmail.com i to što prije. Požurite! Dobitnici će biti obaviješteni mailom.

Pročitajte više