Index vas vodi na festival Perforacije

Foto: PR

KAKO povezati umjetnost i ekološki aktivizam? Može li se to dvoje uopće povezivati? Posebno kada je riječ o performansima, ionako fluidnom umjetničkom obliku koji u sebi objedinjuje kazalište, ples, scenski pokret, ali i razne druge oblike umjetnosti.

Ako je suditi po umjetnicima koji se predstavljaju u ovoj sezoni Festivala Perforacije, ne samo da se to dvoje može povezati, nego se i mora. Zagrebački dio Festivala Perforacije otvara se neobičnim performansom na Zrinjevcu: Graeme Miller u tom će zagrebačkom parku postaviti tračnice dužine 100 metara. One će poslužiti kako bi promijenile perspektivu gledatelja, ali i sudionika. Sudionicima Miller okreće perspektivu za 90 stupnjeva i tjera ih da poznati krajolik pogledaju drugim očima vozeći se na tračnicama uz guranje vozača. A gledatelji pak promatraju taj hipnotički događaj: kretanje sudionika i osoba koje ih guraju.

I drugi se autori u svojim radovima osvrću na ekološke teme: tijekom zagrebačke Noći performansa (subota, 28. lipnja, od 22 sata, Studentski centar) nekoliko autora u svojim radovima otvara upravo ekološke teme. Nikolina Butorac u svojoj izvedbi „Čajevima protiv ravnodušnosti“ postavlja pitanje bi li ljudi bili manje okrutni jedni prema drugima kada bi konzumirali biljke koje utječu na rad srca.

Filip Borelli u svojoj izvedbi „Nevidljiva ljepota“ poziva gledatelje da razumom, duhom i odlukama mijenjaju svijet, a Marija Barkiđija u izvedbi „Valovi“ tematizira obnovljivu energiju.

A tu je, kao i svake godine, Invazivna večera, način da se spoje visoka gastronomija i ekologija. Ove godine Gala večeru s invazivnim vrstama (odnosno onima koje ne postoje na određenom lokalitetu, već su u njega donesene) Festival Perforacije organizira u Bistrou Karlo (Gundulićeva 16). Poznati hrvatski gastronomski stručnjak i sommelier Karlo Gjurasek pripremio je večeru od tri slijeda a u cijeni od 120 kuna uključeno je predjelo (pate od gusje jetre, kolačić od amaranta, bagremov med), glavno jelo (rižoto od šafrana i lišća krasolike s pancetom, filet jadranske pastrve te salata od zlatice i lisičarki te sotirane čičoke). Gala večeru završavamo s cappuccinom od amorfinog meda i cheescakeom s indijskim jagodama. Nismo zaboravili ni na kruh: ovoga se puta služi kruh od amaranta i crnog brašna. U cijenu večere uključeno je i vino (0,1 l Krešić Silvanac zeleni te 0,1 l St. Hills Dancing Pig plavac mali).

Mjesta za ovaj jedinstveni gastronomski doživljaj ograničena su i rezervirajte ih na perforacije@gmail.com.

A Index najbržeg čitatelja nagrađuje s večerom (sve uključeno). Sve što trebate napraviti jest poslati svoje podatke na index.nagrada@gmail.com s naslovom "Perforacije" i požuriti. Dobitnici će biti obaviješteni e-mailom.

Pročitajte više