Ispovijed blizanki: Odrasle smo u sekti u kojoj su se odrasli seksali pred djecom

Foto: Facebook

BLIZANKE Flor i Tamar Edwards odrasle su u kontroverznoj vjerskoj sekti "Božja djeca", a svaki dan provele su u "paralizirajućem strahu". Bile su fizički zlostavljane, nisu smjele ići u školu, a bile su uvjerene da će umrijeti s 12 godina kao mučenice. Iz sekte su uspjele izaći, a danas ove 34-godišnjakinje žive u Kaliforniji, gdje jedna radi kao pisac, dok je druga učiteljica joge.

Tijekom gostovanja na ABC-u ispričale su sve o svom životu u sekti, koja se pripremala za drugi Isusov dolazak na zemlju, te o svojoj prilagodbi na život izvan sekte.

"Nisam znala što je to kino", rekla je Flor, koja je svoj i sestrin život usporedila s onim glavnog lika serije "Unbreakable" Kimmy Schmidt, koja se bori s prilagodbom na život u New Yorku nakon što je spašena iz sekte. Kimmy se šokira kad vidi da prskalice za vodu rade na senzor, a Flor ističe da to u potpunosti razumije, jer se osjećala poput nje kad je prvi put vidjela slavinu.

Kult "Božja djeca" osnovao je bivši pastor David Brandt Berg 1968. godine u Huntington Beachu u Kaliforniji, a za njega su se često vezale optužbe o fizičkom i seksualnom zlostavljanju. Bivši članovi kulta su mnoge slavne osobe, poput glumaca Rose McGowan te Rivera i Joaquina Phoenixa.

Blizanke su postale članice kulta s pet godina, a u emisiji "Nightline" ispričale su da je njihovo 12 braće i sestara fizički zlostavljano. "Djecu se tuklo dok su još bila jako mala. Moju malu sestru su tukli kad je imala šest mjeseci, a djecu se ne smije tući kad su tako mala", ispričala je Flor, dodavši da nikad nije bila seksualno zlostavljana.

Djeci se govorilo da će biti "Božji mučenici", jer su članovi sekte vjerovali da će se 1992. godine dogoditi apokalipsa, zbog čega su djeca bila u smrtnom strahu. Tijekom djetinjstva Tamar i Flor nisu imale doticaja s vanjskim svijetom, zabranjeno im je bilo ići u školu, pa nisu znale čitati do devete godine. Učilo ih se da je sve zlo, uključujući edukaciju, politiku, novac i glazbu. Pjesme su prvi put čule tek nakon što su pobjegle iz kulta.

Flor i Tamar među tisućama su djece rođene u sektama. Nakon što su je njihova obitelj postala dio kulta, preselili su se na Tajland po Bergovoj naredbi, a potom su se 1994. godine vratili u Chicago, nakon što su zaključili da je sigurno da se vrate. Tu su živjeli u istoj kući s desetak drugih obitelji, a blizanke su potvrdile da su odrasli u kući imali seksualne odnose ispred djece. Sljedbenici su vjerovali da se ljubav prema Bogu izražava kroz seks, a Tamar je rekla da su se događala zlostavljanja. Zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, neki su članovi sekte u prošlosti počinili samoubojstvo.

Život si je pokušala oduzeti i Tamar, kad je imala samo sedam godina, i to zato što joj je bilo uistinu dosadno u toj kući te se bojala dolaska apokalipse. 

"Apokalipsa se činila uistinu zastrašujućom, prizor cijele Zemlje u ognjenom jezeru bio je strašan. Imali su cijelu priču o tome što će se dogoditi, kao što to većina religija ima", ispričala je.

Nakon Bergove smrti 1994. godine sekta se transformirala. Flor i Tamar teško su se prilagodile životu izvan nje, a i danas im je teško upoznavati nove ljude ili ići na zabave. Unatoč svemu što su proživjele, blizanke tvrde da ne krive svoje roditelje "koji su proživjeli sve s njima".

Tijekom upravljanja sektom, Berg se nazivao Mojsijem Davidom, Moom, Kraljem Davidom, Ocem i Djedom. Novi članovi sekte morali su učiti Bibliju napamet, a od njih se očekivalo da će živjeti životima ranih kršćana. Zbog optužbi za zlostavljanje, sekta je reorganizirana 1978. godine, Berg je izbacio više od 300 istaknutih članova sekte i zabranio seks s maloljetnicima. Kult je preimenovao u "Obitelj ljubavi".

Unatoč reorganizaciji, tijekom '90-ih pojavile su se nove optužbe za seksualno zlostavljanje, a nakon Bergove smrti 1994. godine mnoge obitelji napustile su kult. Vodstvo je preuzela Karen Zerby, koja je članovima dopustila veću slobodu, a deset godina kasnije sekta je promijenila naziv u "Međunarodna obitelj". 

Pročitajte više