Ispovijedi učiteljice: Frajeru, opizdi šakom o stol i reci "Jeb´o te ženo, hoćeš li više zašutit?"

Ilustracija: Index

OPAŽAM jednu zaista neobičnu pojavu posljednjih desetljeća. Sve je više muškaraca koji žive u strahu od vlastitih žena. Koji su na svojoj koži doživjeli da ih njihova nježnija polovica ucjenjuje, zastrašuje, vrijeđa i ponižava. Ne obezvrjeđujem ovim tekstom sve zlostavljane žene niti uspoređujem situacije, samo malo bacam pogled i na drugu stranu, na zlostavljane muškarce. A o njima se još uvijek jako malo priča.

Jedan muškarac koji mi je zaista blizak prolazi kroz takvu situaciju.

Njegova žena upravlja njegovim životom i svakim njegovim aspektom. Ima kontrolu nad svim njihovim primanjima i odlučuje na što će se trošiti. Daje mu za kavu i sendvič svaki dan. Natjerala ga je da se odrekne svog hobija jer je bio preskup i jer je previše vremena na njega trošio. Skupljao je jebene markice! Njega i djecu vuče svake nedjelje u crkvu, iako je čovjek ateist još od puberteta, ali je u braku počeo ići na mise. Sada samo čekam da mi kaže kako se sprema na duhovnu obnovu!

A ona… Ona hladno prebaci na sapunicu iako je njemu došla ekipa gledat tekmu. To je bilo još na početku braka, kada još nije bio svjestan da su ''muška druženja nepotrebni, primitivni, susreti neandertalaca''. Drži ga nesposobnim za išta - po njoj, on ne zna dobro ni poslagat ručnike! Nisam znala da postoji neispravan način slaganja ručnika…

Zove ga neprestano. Nema veze što je na poslu ili u banci, mora se javiti. Priča bez veze, ali on ne smije prekinuti jer će ona kod kuće plakati i vrištati satima… 

Ne radi se više samo o tome da mu ona određuje s kim se smije družiti, u koga ili što će vjerovati ili na koji će način provoditi slobodno vrijeme. Sada ga je počela i ucjenjivati.

Kada je htio razgovarati s njom o mogućnosti odlaska na nekakvo kraće stručno usavršavanje, ona je spakirala kofere, uzela djecu i otišla kod matere. Prijetila mu je razvodom, zabranom viđanja djece i radila scene pred cijelom obitelji.


Kad te žena jebe u mozak

Davno su prošla vremena kada sam mislila da je zlostavljanje muškaraca izmišljotina, jer nije on jedini kojem se ovakve stvari događaju. Prvi puta kada sam čula da se muškarac obratio policiji jer ga žena zlostavlja, moram priznati da sam pomislila: ''Ma daj, nemoj me zajebavat…''. Ne znajući ništa o tome, razmišljala sam kakvi su to muškarci? Zar se muškarac ne bi trebao znati sam obraniti, opizdit' šakom o stol i reći ''Jeb'o te ženo, hoćeš li više zašutit?" I zaboga, kakve bi to žene trebale biti? Tko su te strašne zlostavljačice? Tuku li ih one ili ih samo jebu u mozak?'.

No, prijateljeva žena nije komad od 120 kila kojoj se na licu može iščitati očigledna želja da ti izbije ''višak zubi''. Ona je krhka ženica koja na prvi pogled izgleda kao da bi ju malo jači vjetar odnio. A on je sasvim tipičan današnji muškarac koji je pao na luđakinju koja je do braka sasvim uspješno skrivala svoje pravo lice.

Istina je da muškarci nisu što su nekada bili. A nisu ni žene. Posebno nove generacije. Sada su nerijetko žene te koje određuju opću atmosferu u kući i dinamiku obitelji. Ako je ona mirna, sve ok. Ali ako kažeš jednu jedinu krivu riječ, sasut će na tebe drvlje i kamenje bez jebem ti. I bez obzira na mjesto i vrijeme danog događaja. S takvim ženama ne možeš lupiti šakom o stol i pokušat ju natjerat da više prestane srat. Jer čim vikneš, ona bi mogla zvat policiju zbog obiteljskog nasilja. I još će odglumit da ju je fizički napao.

Summa summarum, u odnosu na vrijeme prije dvadeset godina, muškarci su oslabili, a žene ojačale. I to u svakom pogledu, od konfekcijskog broja do stanja uma.

Zlostavljanje bez šaka – ucjenjivanje djecom

U cijeloj priči o maltretiranju muškaraca, bitno je i da održavanje braka već dugi niz godina nije imperativ. Razvodi su učestala pojava i često spas za jednog ili oba supružnika. No, upravo razvod i pitanje skrbništva omogućavaju posve novu vrstu zlostavljanja – ucjenjivanje djecom. Dakle, čak i ako pobjegnu od žene koja ih je godinama zajebavala, muškarci često i nakon razvoda znaju biti žrtve iste te žene. Jer ona zna da djeca u pravilu idu mami. Ne pomaže tu mnogo toga, osim možda neke dijagnoze ili dosjea. A ako toga nema, sve su dobre karte u njenim rukama. Pa će si on moći birati – ostati s njom i djecom, viđati ih svaki dan i imati utjecaja na njihov odgoj ili se razvesti i riskirati da mu ona brani viđanje s njima iz raznih, većinom izmišljenih, razloga i gledati kako ih lažima i prevarama okreće protiv njega.

Nekako mislim da će se moj prijatelj uskoro naći pred takvom dilemom. I vjerujem da će i dalje ostati u braku, bar dok djeca ne odrastu. Neće se odlučiti na razvod jer s takvim ženama nema ''dobrog razvoda'' i dogovora, a i sigurna sam da ne želi djecu ostaviti u kući same s njom. Ostat će u braku iako to za njega znači da će još dugi niz godina svake nedjelje slušati propovijed, iako bi radije da mu netko glanca jaja drot četkom…

Pročitajte više